Dan Nezavisnosti BiH obilježen u Bosanskoj kući u Birminghamu

Dan Nezavisnosti BiH obilježen u Bosanskoj kući u Birminghamu

Događaji Posljednje

BH UK Network je u suradnji sa svojim članicama, BH udruženjima Birmingham i Hertfordshire, organizovao proslavu povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Prvi mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine se smatra jednim od najznačajnijih datuma u modernoj historiji BiH. Za nezavisnost Bosne i Hercegovine glasali su i Srbi i Hrvati i Bošnjaci. Iako kilometrima udaljeni od svoje matične zemlje, građani BiH koji žive i rade u Velikoj Britaniji okupili su se u Birminghamu da proslave ovaj značajan datum za našu domovinu, Bosnu i Hercegovinu.

Cjelodnevni progam održan na dvije lokacije

U sportskom centru Moseley koledža održane su sportske aktvinosti uz učešće velikog broja naših građana svih uzrasta. Naravno, ovom prilikom rezultati su bili u drugom planu. Nakon sportskih aktivnosti, program je nastavljen u nedavno renoviranoj Bosanskoj kući u Birminghamu.

Prostorije Bosanske kuće u popodnevnim satima bile su ispunjene radošću i žuto-plavim bojama naše drage BiH. Ljubaznost domaćina uveliko se mogla primijetiti.
Poslije intoniranja himne, naša dugogodišnja učiteljica Azra Bašić imala je priliku obratiti se prisutnima i ukratko objasniti značaj ovog datuma za Bosnu i Hercegovinu. Punoljetni građani Socijalističke republike Bosne i Hercegovine glasali su o nezavisnosti Bosne i Hercegovine na referendumu koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine. Referendumsko pitanje je glasilo:Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Referendumu je pristupilo ukupno 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6%. Od ukupno izašlih na glasanje njih 99,7% je glasalo za nezavisnost, a 0,3% protiv te odluke. Rezultati referenduma su prihvaćeni 6. marta iste godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Iskrene čestitke

Gosti dana bili su članovi BH udruženja Hertfordshire. Nakon pozdravnih govora domaćina, skupu se u ime gostiju obratio Sabahudin Saldumović, predsjednik i dugogodišnji aktivni član bh udruženja Hertfordshire. U svom kratkom pozdravnom govoru g. Saldumović je uputio čestitke povodom Dana nezavisnosti naše domovine, zahvalio se za gostoprimstvo i ujedno iskoristio priliku da čestita BH UK Networku na renoviranju Bosanske kuće.
Najinteresantniji kao i uvijek bili su učenici BH dopunskih škola Birmingham i Hertfordshire. Učenici su još jednom pokazali da rad sa učiteljima i volonterima uveliko doprinosi očuvanju i promovisanju našeg kulturnog identiteta i maternjeg jezika. Sa izuzetno bogatim programom od recitacija do drame, prijatno su iznenadili prisutne zašto su nagrađivani bogatim aplauzima.

Za nastavak dobrog raspoloženja potrudile su se naše vrijedne domaćice koje su opet nadmašile sva očekivanja nudeći sva ona jela koja pripadaju podneblju drage nam domovine. Druženje se nastavilo do kasno u noć, sa prijateljima, porodicom i poznanicima.
Poštovani prijatelji, dragi Bosanci i Hercegovci,

Svima Vama koji Bosnu i Hercegovinu nosite u srcu i borite se za nju, čestitamo Prvi mart, Dan nezavisnosti BiH.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.