in ,

Davutoglu vs. Erdogan, kritike i uvrede pljušte na sve strane! Na pomolu raskol velikih razmjera

Ahmet Davutoglu, bivši turski premijer i bliski saradnik predsjednika Recep Tayyip Erdogan, snažno je kritizirao vladajuću AK partiju, rekavši da su promjene politike i savez sa nacionalistima krivi za loš rezultat na lokalnim izborima prošlog mjeseca.

Ahmet Davutoglu, koji je napustio poziciju premijera prije tri godine, ali nije izašao iz vladajuće partije, kritizirao je ekonomsku politiku AK partije, ograničavanje medijskih sloboda te razdvajanje ovlasti, prenose svjetske agencije.
Davutoglu je bio premijer između 2014. i 2016. godine dok se nije razišao sa Erdoganom, čija AK partija vlada Turskom već 16 godina.

Na prošlomjesečnim lokalnim izborima, AK partija je izgubila kontrolu nad prijestonicom Ankarom i najvećim gradom Istanbulom.

– Izborni rezultati pokazuju da su politike saveza nanijele štetu našoj stranci, i kada se radi o biračima i kada se radi o identitetu stranke – naveo je Davutoglu u saopćenju napisanom na 15 stranica.

AK partija i Partija nacionalnog pokreta (MHP) ušle su u savez prije predsjedničkih i parlamentarnih izbora u junu prošle godine u kojima je Erdogan osvojio izvršno predsjedništvo, ali je nivo podrške njegovoj partiji opao.

Davutoglu je naveo da su reformisti u stranci posljednjih godina zamijenjeni statičnim, sigurnim pristupom kojim se želi zadržati status quo.

Naveo je da su posljednje ekonomske odluke pokazale udaljavanje od principa slobodnog tržišta te da je plašenje globalnih investitora potrebno za razvoj zemlje – slijepa ulica.

Turska ekonomija zapala je u recesiju u posljednjem kvartalu 2018. nakon krize sa valutom u kojoj je lira pala za 35 posto od početka prošle godine.

– Glavni razlog ekonomske krize je kriza administracije. Povjerenje u administraciju nestaje ako su odluke o ekonomskoj politici daleko od stvarnosti – naveo je Davutoglu.

Također je upozorio na zapošljavanje i dodijeljivanje funkcija prijateljima i stranačkim kolegama u javnoj administraciji te naveo da bi zapošljavanje trebalo biti transparentno i bazirano na sposobnostima i kvalifikacijama, a ne na ličnim vezama.

Posljednjih godina pojavljivale su se medijske špekulacije da će ugledni političari iz AK partije oformiti novu političku stranku, ali to se to još nije desilo. Time bi bivši premijer koji uživa veliki ugled među glasačima napravio raskol velikih razmjera u AK partiji.
Umjesto toga, naglasio je potrebu za reformama u stranci.

– Pozivam lidere naše stranke i relevantna tijela da hladnih glava razmisle o svim ovim temama i našoj budućnoj viziji – poručio je.

Tito nikad nije ni postojao! Svi smo živjeli u zabludi i snu… Barem tako tvrdi CIA

Lukač u panici, ministar MUP-a RS očajan, ne zna šta da radi: Nemojte mi prijetiti!