Dijaspora šalje sve više novca u BiH

Novac
Novac

Dijaspora je u prvih šest mjeseci ove godine poslala u BiH 1,846 milijardi maraka, što je za deset puta više nego što je otišlo u suprotnom smjeru. Prema podacima Centralne banke BiH, vrijednost doznaka iz inostranstva raste iz godine u godinu. Doznake iz dijaspore predstavljaju jedan od najvažnijih priliva novca i višestruko premašuju vrijednost stranih investicija koje pristižu u BiH, prenose bh. mediji.

Od 1,846 milijardi KM pristiglih u prvoj polovini ove godine, na novčane doznake odnosi se 1,239 milijardi KM, na ostale tekuće transfere 607,7 miliona, a na penzije 578,1 milion maraka. U isto vrijeme iz BiH je u inostranstvo poslato 177,7 miliona KM. Najveći dio odnosi se na penzije koje su zarađene u BiH – 122,3 miliona, dok su novčane doznake iznosile svega 55,5 miliona KM.

Ekonomisti objašnjavaju da će i dalje biti nastavljen trend rasta doznaka koje stižu iz inostranstva, jer sve više domaćeg stanovništva odlazi izvan granica BiH i šalje novac rodbini.

“Ti ljudi na inostranom tržištu zarađuju mnogo više novca nego na domaćem. Zarađuju i za sebe, ali i za one koje ostavljaju u BiH. Zbog migracionih tokova i sve većeg odliva stanovništva možemo očekivati da će vrijednost doznaka koje stižu u BiH nastaviti da raste”, kazao je izvršni direktor Udruženja ekonomista RS – SWOT Saša Grabovac.

Govoreći o doznakama koje iz BiH odlaze u inostranstvo, Grabovac objašnjava da je pored penzija u najvećem broju slučajeva riječ o novcu koji porodice šalju studentima.

“Ti iznosi su mnogo manji od onih koje mi dobijamo, jer na domaćem tržištu nema novca i zarade su male. Riječ je samo o pomoći dok se studenti, đaci i ostali ne snađu u tuđoj zemlji”, naveo je Grabovac.

Procjena ekonomista je da je vrijednost doznaka mnogo veća nego što pokazuje zvanična statistika jer novac stiže i putem posrednika, zbog čega nije evidentiran kod Centralne banke BiH.

“Evidentno je da naši građani u inostranstvu posjeduju ogroman fond novca i dobro bi bilo da se makar jedan odsto njih odluči da investira taj novac na domaće tržište. Tada bi učinak tog kapitala bio puno veći, jer bi uticao na zapošljavanje i rast proizvodnje, dok doznake odlaze najčešće u opštu potrošnju”, kazao je Grabovac.

UČEŠĆE DOZNAKA U BDP-U

Prema podacima Svjetske banke novčane doznake učestvovale su u bruto domaćem proizvodu BiH u 2015. godini sa 11,1 odsto. Na osnovu ovog parametra BiH zauzima 23. mjesto u svijetu i četvrto u Evropi, prenose bh. mediji.

Doznake iz dijaspore (šest mjeseci)

* 1,846 milijardi KM – 2017. godina

* 1,682 milijarde KM – 2016. godina

Doznake iz BiH (šest mjeseci)

* 177,7 miliona KM – 2017. godina

* 169,4 miliona KM – 2016. godina