in ,

Direktori Opće bolnice i Doma zdravlja u Tešnju se oglasili nakon bijesnih reakcija građana zbog odluke o povećanju pedijatrijskih usluga neobuhvaćenih zdravstvenim osiguranjem

Općine Maglaj, Žepče, Usora i Tešanj ukupno imaju skoro 100.000 stanovnika i gotovo svi u kriznim situacijama se liječe u Tešnju ili Zenici.

Nakon odluke Opće bolnice Tešanj o pedijatrijskim uslugama u toj ustanovi, nastala je velika rasprava među roditeljima na području te općine.

Razgovarao: Mustafa Mulahuseinović

Naime, Opća bolnica Tešanj zbog pretrpanosti pacijentima bila je primorana donijeti odluku o povećanju cijene komercijalnih usluga (op. a. usluge koje nisu obuhvaćene zdravstvenim osiguranjem), što je za bhdijaspora.net potvrdio i direktor tešanjske bolnice Hasan Škiljo.

Istakao je da su bukvalno bili primorani na takvu odluku te da se radi o uslugama koje nisu obuhvaćene zdravstvenim osiguranjem.

“U Domu zdravlja te usluge pacijenti imaju potpuno besplatno. Sa uputnicom su im te usluge besplatne i u Općoj bolnici. Naši doktori jednostavno ne mogu stići pregledati sve pacijente zato što se ljudi odlučuju da preskoče red u Domu zdravlja i da bez zdravstvene knjižice pregledaju svoje dijete. Najveći problem je u tome što mi u trenutnom kapacitetu zaista ne možemo podnijeti toliki priliv pacijenata. Ispaštaju pacijenti Opće bolnice”, objašnjava Škiljo.

Opravdanost ove odluke potvrdio je i direktor svojevidne paralelne ustanove Doma zdravlja Tešanj Amir Dujsić koji je demantovao glasine sa društvenih mreža.

“Nije istina da u Domu zdravlja Tešanj nema pedijatara. Trenutno imamo dvoje zaposlenih na toj funkciji i nekoliko pripravnika. Činjenica je da tešanjske medicinske ustanove zbog potpunog rasula u mnogim gradovima u kantonu zaista postaju prekapacitirane i krajnje je vrijeme da se nešto promijeni”, govori Dujsić za naš portal pa nastavlja.

“Prema zakonu u Domu zdravlja djecu do šest godina starosti pregleda pedijatar, a ostalu djecu pregleda porodični ljekar”, zaključuje Dujsić.

Podatak da općine Maglaj, Zavidovići, Žepče, Usora i Tešanj ukupno imaju skoro 150.000 stanovnika te da se gotovo svi u kriznim situacijama liječe u Tešnju ili Zenici dovoljno govori. Nešto se mora promijeniti.

New York Times: Stručnjaci predviđaju milione poginulih na Zapadnom Balkanu

Zašto mladi iz BiH pakuju kofere: “Nije samo zbog plate”