in ,

Dobio samo pet godina zatvora za nesreću u kojoj su poginula dva 19-godišnjaka iz Maglaja…

Kantonalni sud u Zenici izrekao je presudu kojom je Nedima Međića proglasio krivim za nesreću koja se u julu prošle godine dogodila u mjestu Poljice kod Maglaja, a u kojoj su tragično nastaradali mladići Ajnur Dikedžić (19) i Adin Hodžić (19).

Sud je Međića za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja koje je za posljedicu imalo smrt jedne ili više osoba osudio na pet godina zatvora.
Kako je navedeno u presudi, Međić je nesreću skrivio tako što je kobne noći, upravljajući automobilom “BMW” brzinom od 97,5 kilometara na sat, u nepreglednoj krivini i preko dvostruke pune linije, započeo preticanje “BMW-a”, kojim je upravljao njegov poznanik Amin Mustabašić.

Pri izlasku iz krivine kod restorana “Kameni zamak“ svojim vozilom je otišao suviše ulijevo, pri čemu je lijevim točkovima zahvatio bankinu sa lijeve strane, zbog čega je došlo do zanošenja njegovog vozila udesno, te je prednom stranom vozila udario u zadnji dio preticanog “BMW”-a.

U presudi se dalje navodi da je zbog toga došlo do destabilizacije oba vozila, pri čemu je “BMW”, kojim je upravljao Mustabašić sletio s ceste i udario u manji zidani objekat, koji se nalazio na zemljanom proširenju.

Tom prilikom Dikedžić i Hodžić, koji su bili saputnici u Mustabašićevom vozilu zadobili su teške povrede, uslijed kojih je Dikedžić preminuo na mjestu nesreće, dok je Hodžić podlegao iste noći u Kantonalnoj bolnici u Zenici.
Amir Devedžić, koji je bio suvozač u vozilu, te vozač Amin Mustabašić zadobili su teške i za život opasne povrede, ali su, srećom, uspjeli preživjeti.

Nakon udara, “BMW”, kojim je upravljao Međić, a sa kojim su u vozilu bili još i Maid Šehić i Aziz Bradarić, sletio je na desnu stranu ceste i u “renault kangoo”, koji je bio parkiran ispred spomenutog restorana.

Njih trojica su zadobila lakše povrede – prenosi Faktor.

Vozač iz Tešnja smrtno stradao kod Doboja, doživio je moždani udar tokom vožnje…

Korisno za znati ako planirate ići iz BiH: Evo koliko se plaća satnica u zemljama EU!