in

Dodik nakon sastanka sa Sattlerom lupao “k’o Maksim po diviziji”: Evo ko je kriv za katastrofu u BiH

Smatra da će teško doći do promjene Ustava Bosne i Hercegovine za koje je rekao da se neuobičajne u ovoj fazi i da se očekuju

Nakon sastanka sa šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johannom Sattlerom član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je poručio da su stranci napravili katastrofalan pravosudni sistem u državi, a ne domaći političari.

Dodik je kao dobrim ocijenio da će u sljedećoj godini biti, kako je rekao, otvorena vrata za Bosnu i Hercegovinu da se bori za kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. Poručio je da to podržava i da će biti potreban ozbiljan politički razgovor o mnogim temama. osvrnuo se i na mišljenje EU o trenutnom stanju u Bosni i Hercegovini.

“U 14 mišljenja je i udaljavanje stranaca iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kao i visokog predstavnika”, izjavio je.

Smatra da će teško doći do promjene Ustava Bosne i Hercegovine za koje je rekao da se neuobičajne u ovoj fazi i da se očekuju.

“Obično se na kraju pred samo punopravno članstvo traže korekcije Ustava, a nama se traži gotovo na početku”, naglasio je Dodik.

Napomenuo je da je EU izdvojila devet milijardi eura za projekte na Zapadnom Balkanu, ali da se još ne zna koliko će od tog novca pripasti Bosni i Hercegovini. Očekuje da će taj novac biti namijenjen za, kako je istakao, glavne investicije kao što su Koridor Vc, željezničke pruge, zaštita okoliša. Smatra da će dobijanje tog novcca biti politički uslovljeno jer je to do sada, kako je kazao, uvijek bilo.

Dodik je potcrtao da je napravljen mit od mišljenja EU, ali da je saglasan sa dijelom njegovog sadržaja.

“Postoji problem u pravosuđu, vladavini prava. Ja sam to rekao ambasadorima i reći ću svima – oni su to kreirali, a ne mi… Sada nama pričaju da to ne valja. Stvarno je katastrofa šta imamo od toga. Ako se traži naše učešće, onda je to sveobuhvatna reforma pravosuđa, nikakvi segementi”, ukazao je.

Pri stavu je da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) neustavno formirano i to politikama bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna koje je okarakterisao katastrofalnim.

Otkriveno zašto Komšić nije došao na sastanak, upitan i put u Brisel: Situacija je jako loša

SVAKA NA MJESTU Mustafa ef. Cerić poslao pismo hrvatskom predsjedniku! Nagovorio mu se i slanih i masnih!