Dolar znatno ojačao, iako i američko gospodarstvo uranja u recesiju

Biznis

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna znatno porasla jer se, premda i SAD-u zbog pandemije koronavirusa prijeti duboka recesija, smatra sigurnijim utočištem za kapital u ovo nesigurno doba.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 2,3 posto, na 100,60 bodova.

Pritom je tečaj eura prema dolaru potonuo 3 posto, na 1,0805 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara porasla je, pak, 0,6 posto, na 108,55 jena.

Posljednjih tjedana tečaj dolara izuzetno oscilira zbog širenja koronavirusa u svijetu i velikih gospodarskih šteta uslijed strogih mjera usmjerenih na suzbijanje virusa.

Tjedan dana prije dolarov indeks potonuo je više od 2 posto, što je bio njegov najveći tjedni pad od 2016. godine, jer je američka središnja banka različitim mjerama znatno povećala dolarsku likvidnost na financijskim tržištima.

No, prošloga je tjedna dolar nadoknadio te gubitke jer se američka valuta smatra sigurnijim utočištem za kapital, premda i američko gospodarstvo uranja u recesiju, na što ukazuju svi posljednji makroekonomski podaci, među ostalim, o rekordno brzom rastu nezaposlenosti.

U petak je, naime, objavljeno da je u SAD-u u ožujku broj zaposlenih pao za 701 tisuću, dok su analitičari očekivali pad od samo 100.000, čime je naglo prekinut trend rasta zaposlenosti koji je trajao rekordnih 113 mjeseci.

Projekcije, koje je objavio proračunski ured američkog Kongresa, pokazuju, pak, da bi u drugom tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a mogao pasti za više od 7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

No, investitori, zabrinuti zbog posljedica pandemije koronavirusa, prodaju sve rizičnije investicije i povlače se s tržišta u razvoju, a novac sklanjanju u najlikvidniju svjetsku valutu.

“Strahovi od globalne recesije užasavaju tržišta, a pretpostavljamo da među zemljama tu nema puno razlike. Zbog toga dolaru cijena raste, a mogao bi i dodatno još malo ojačati”, napisali su u bilješci klijentima analitičari Commerzbanka.

Euro je, pak, pod pritiskom zbog neodlučnosti vlasti eurozone oko paketa pomoći za gospodarstva, a zbog nastavka karantene, sve su izraženije gospodarske štete prouzročene pandemijom koronavirusa.

U petak je tvrtka IHS Markit objavila da je indeks menadžera nabave (PMI) u eurozoni u ožujku potonuo rekordnih 21,9 bodova u odnosu na veljaču, spustivši se na 29,7 bodova, najnižu razinu otkada je londonska tvrtka počela prikupljati i obrađivati podatke.

„Pratimo loše gospodarske pokazatelje iz Europe, Velike Britanije, Italije… Ako želite od toga pobjeći, američki dolar i američke obveznice smatraju se sigurnijima“, kaže John Doyle, potpredsjednik u tvrtki Tempus.

Leave your vote