in , ,

Dragan Čović pisao ambasadorima zbog izbora u Mostaru

U pismu koje je upućeno Johannu Sattleru, Ericu Nelsonu, Valentinu Inzku i Kathleen Kavalec, navodi da je HDZ preuzeo određene obaveze po pitanju održavanja izbora

“U povodu održavanja lokalnih izbora 2020. godine u Gradu Mostaru, dopustite mi ovim putem uputiti vam nekoliko riječi. Kao što ste upoznati, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine je ove godine uložila značajan napor da se lokalni izbori na području cijele Bosne i Hercegovine održe u isto vrijeme”, navodi u svom pismu upućenom ambasadorima Dragan Čović.

U pismu koje je upućeno Johannu Sattleru, Ericu Nelsonu, Valentinu Inzku i Kathleen Kavalec, navodi da je HDZ preuzeo određene obaveze po pitanju održavanja izbora.

“Kao stranka preuzeli smo i određene obveze po tom pitanju, ali nažalost svjedoci smo kako ti napori nisu urodili plodom te se izbori u Mostaru održavaju u posebnom terminu, na poseban način i u posebnim okolnostima.

Nažalost, do sada smo javno svjedočili nebrojenim propustima i neregularnostima kako u pripremi tako i u samoj provedbi lokalnih izbora 2020. godine u ostalim jedinicama lokalne samouprave.

Stoga ovim putem želimo i službeno, vama kao svjedocima izbornog procesa i akterima kojima pripada značajan dio zasluga u realizaciji političkih dogovora koji su omogućili izbore u Mostaru, uputiti našu bojazan kako se isto i slično nesnalaženje, propusti i neregularnosti ne bi dogodili u provedbi izbora u Gradu Mostaru”.

Dodaje da je nužno osigurati sve uslove da izborni proces odvija transparentno.

“Kako bismo zaštitili izborni proces, osigurali njegov integritet te sačuvali glasove, odnosno jamčili biračima u Mostaru da će njihov izbor biti poštovan, smatram potpuno opravdanim da Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine do potvrđivanja rezultata glasovanja svoje kapacitete, a posebice one koji se odnose na proces prebrojavanja nepotvrđenih glasačkih listića, glasačkih listića prikupljenih u odsutnosti te putem mobilnih i covid-timova, kao i glasačkih listića pristiglih putem pošte i diplomatsko-konzularne mreže, preseli u Mostar.

Nužno je osigurati sve potrebne uvjete da se izborni proces odvija transparentno i sukladno procedurama predviđenim Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine te da Glavni centar za brojanje svih glasačkih listića za Grad Mostar bude u Mostaru.

Najmanje što Mostaru, ali i Bosni i Hercegovini, nakon 12 godina bez izbora, treba jest bilo kakvo kompromitiranje izbornih rezultata u Mostaru. Stoga je od izuzetne važnosti da Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine sve svoje kapacitete stavi u funkciju održavanja lokalnih izbora u Gradu Mostaru, a da međunarodna zajednica zajedno sa svojim promatračima na terenu omogući demokratsko glasovanje, ali i demokratsko prebrojavanje svih glasova isključivo u Gradu Mostaru.

S ciljem blagovremene implementacije izbornih rezultata i stvaranja uvjeta za formiranje Gradskog vijeća, koje građani Mostara čekaju punih osam godina, potrebno je izvršiti kvalitetnu obuku članova biračkih odbora kako bi na svakom biračkom mjestu izborni dan protekao nesmetano, proces brojanja glasova bio transparentan i okončan na vrijeme, a rezultati izbora zaista odražavali volju birača”.

Zaključuje da građani zbog niza nepravilnosti na proteklim izborima nemaju dovoljno povjerenja u “nezakonito imenovan sastav CIK-a”.

“Zbog niza propusta i nepravilnosti uočenih na proteklim lokalnim izborima građani BiH nemaju dovoljno povjerenja u nezakonito imenovan sastav Središnjeg izbornog povjerenstava BiH, za koji postoje indicije da je u funkciji određenih politika i političkih subjekata. Molimo da ozbiljno shvatite ovu bojazan i da sukladno svojim mogućnostima i ovlastima poduzmete mjere kako biste povećali vjerodostojnost institucionalnog praćenja ovih, za sve nas, vrlo važnih i izuzetno osjetljivih izbora. U tom kontekstu ponovno naglašavamo značaj angažiranja dopisnih mobilnih timova, a vama poziv da u što većoj mogućoj mjeri budete angažirani na dan izbora u svrhu njihova monitoringa.

Uvjeren sam da ćete se složiti sa mnom da ne smijemo dopustiti ništa što može baciti sjenu na izbore u Mostaru. Oni moraju biti primjer čistog demokratskog rivalstva i nadmetanja političkih subjekata u fer političkoj igri za Gradsko vijeće i poziciju gradonačelnika Grada Mostara. Svaka karika i dio izbornog procesa moraju biti besprijekorno provjereni i nadzirani. S tim u vezi apeliram na vašu punu angažiranost i nazočnost”.

Delegacija Evropske unije se oglasila nakon što je Milan Tegeltija najavio da će podnijeti ostavku

“Gospodine Vučiću, Vi samo podržavate agoniju” Dragan Mektić uputio žustru poruku predsjedniku Srbije!