in

Drama u BiH: Čobanin sa hiljadama ovaca odsječen od svijeta

Drama u BiH zbog snijega
Drama u BiH zbog snijega

Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske upozorila je zbog poledice građane, naročito starije osobe sklone povredama da se oprezno kreću. Zbog snijega i hladnoće u Novom Gradu ne radi šest seoskih škola, a predstavnici civilne zaštite obezbjeđuju hranu za veliko zavejano stado na području Krupe na Uni i Novog Grada.

Vozačima se savjetuje oprezna vožnja prilagođena uslovima s obzirom da su kolovozi na većini putnih pravaca izuzetno klizavi.

“Zbog snijega saobraćaj na većini puteva u RS-u odvija se usporeno i otežano, a posebno pažnja se skreće u višim planinskim krajevima i predjelima i preko prevoja. Izdvajamo putne pravce Sarajevo-Sokolac, preko Romanije, Han Pijesak-Vlasenica preko prevoja Han Pogled, Foča-Gacko preko prevoja Čemerno, te Trnovo-Foča, preko Rogoja. Zbog jakog vjetra i snježnih smetova neprohodan regionalni put R433 Ulog – Klanci preko prevoja Morine”, kažu u Republičkoj upravi civilne zaštite RS-a, prenosi Anadolija.

Snabdijevanje električnom energijom na području RS-a uglavnom je uredno, a manji problemi postoje u seoskim područjima.

“Zbog hladnoća i snijega u Novog Gradu u seoskim područjima ne radi šest škola”, kažu u civilnoj zaštititi.

U proteklim danima snijeg i niske temperature najveći problem izazvali su na području opština Krupa na Uni i Novi Grad gdje je zavejano stado od 1.500 ovaca, 1.000 jaganjaca i 7 magaraca.

Stado je usljed velikih snježnih padavina ostalo bez hrane, a dnevna potreba stada je 250 bala sijena i 800 kilograma kukuruza u zrnu. Predstavnici civilne zaštite obezbijedili su određene količine hrane koja se stadu dostavlja od petka, a u toku su dogovori za dalje snabdijevanje hranom.

“Problem ishrane za danas je riješen, a ostaje da se riješi za dalje jer ako se blagovremeno ne interveniše postoji mogućnost da dio stoke ugine”, kažu u Republičkoj upravi civilne zaštite RS-a.

Maleni Bosanci stigli u domovinu iz Belgije: Pamtićemo tu heftu u BiH...

Maleni Bosanci stigli u domovinu iz Belgije: Pamtićemo tu heftu u BiH…

Slobodan Praljak

Završena istraga u Haagu: Ko je kriv za smrt Slobodana Praljka?