in

DRAMATIČNA SITUACIJA U HRVATSKOJ: Korona udarila kao nikad do sada

U Hrvatskoj je zdravstveni sistem zbog pandemije koronavirusa pred kolapsom, prenose zagrebački mediji.

Klinički bolnički centar Sestre Milosrdnice u ovom trenu van pogona ima 124 zdravstvena radnika. Njih 30 pozitivno je na covid-19, a 95 ih se nalazi u samoizolaciji.

U Kliničkoj bolnici Sveti Duh testirano je 250 osoba i dosad je stiglo 11 pozitivnih nalaza, a danas se očekuje još desetak pozitivnih. U samoizolaciji je 48 zaposlenika.

Bolnica u Splitu može bez teškoća funkcionisati dok broj hospitaliziranih ne prijeđe 50, a sada imaju 30-ak pacijenata. U Međimurju, gdje broj oboljelih nesmiljeno raste, situacija je zasad zadovoljavajuća – dokad, ne znaju, piše Jutarnji list.

Dnevni broj zaraženih i hospitaliziranih raste, Vlada Hrvatske nije izložila nikakav konkretan plan borbe protiv epidemije, a naučne projekcije pokazuju da bi već za dvije sedmice broj hospitaliziranih mogao narasti na 1.000. To je tačka u kojoj je funkcionisanje zdravstvenog sistema ozbiljno ugroženo – prije svega zbog izloženosti zdravstvenog kadra zarazi, zbog koje bi se moglo dogoditi da o oboljelima nema ko brinuti.

Ugrožen kadar

“Razmatramo da, dok se situacija ne ustabili, ponovno prijeđemo na sistem kakav smo imali, odnosno da se primaju samo hitni pacijenti i svi oni kojima neodlazak ljekaru, poput osoba na hemoterapijama, može direktno utjecati na liječenje, a da se ostalo odgodi. Ovakav dnevni porast broja oboljelih utječe i na zdravstveni kadar.

Naši radnici žive i izvan bolnice, putuju javnim prijevozom, imaju ukućane, djecu, moraju odlaziti u trgovine”, kaže Mario Zovak, v. d. direktor Vinogradske bolnice.

Broj novozaraženih jučer je iznosio 792, a broj preminulih 10 – najviše dosad u jednom danu. Aktivno oboljelih je 3562, odnosno trostruko više nego prije 10 dana. Sve je više zaraženih u domovima za starije.

“Trenutno imamo 439 bolesnika u bolnicama uz 3,5 hiljade zaraženih. Ako nastavimo ovakvom stopom sljedeće sedmice, doći ćemo do 700 bolesnika u bolnicama i oko šest hiljada zaraženih jer će se neki izliječiti. Ove brojke naš zdravstveni sistem ne može podnijeti bez znatnih problema. Nedjelju dana kasnije mogli bismo lako doći do hiljadu hospitaliziranih i devet hiljada zaraženih”, rekao nam je dr. Ozren Polašek, profesor na Katedri za javno zdravstvo i voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu te član Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade RH.

To znači da bismo do 30. oktobra mogli doći do brojki od 9.000 koje sistem ne može izdržati.

U Zagrebu je u protekla 24 sata, u subotu do 9 sati, zabilježeno 387 novooboljelih od Covida-19, a za 1.040 osoba izrečena je mjera samoizolacije, izvijestili su u subotu iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) „Dr. Andrija Štampar“.

 

Foto: Profimedia/DENIS LOVROVIC/AFP

OVO MIJENJA SVE Šta je pronađeno u Visokom staro 1.500 godina

Najukusnije koje ste probali do sad – punjene francuske prženice savršene za doručak