in ,

Druženje bosanskih hanuma u Holandiji

Druženje u Holandiji
Druženje u Holandiji

Već treću godinu zaredom uspješno održasmo druženje bosanskih hanuma. U predivnom ambijentu i sali ispunjenoj do poslijednjeg mjesta, u društvu više od 650 prelijepih hanuma, koje nam dodjoše iz Njemačke, Belgije i Holandije.

Piše: Ilduza Durić, BHDijaspora.net

Ne mogu, a da ne spomenem da su značajno učešće u ovoj manifestaciji, svakako uzela djeca i omladina iz našeg džemata. Svojim učenjem u Kur’anu, igrokazom, mini monologom i pjesmicama o majci, jer tema ove godine je i bila ‘Majka’. Naravno tu je već dobro poznato naše kulturno umjetničko društvo “Hajr” kako omladine tako i onih najmladjih. Uz prelijepo učenje Ilahija od strane našeg ženskog hora, tom prilikom smo imale i tri predivne gošće: novinarku Naidu Ribić, gošču iz Bosne Razu Čolaković poznatiju kao ( Muhabet sa Razom) i estradnu umjetnicu Elviru Rahić, koja je svojim pjesmama napravila predivnu i nezaboravnu atmosferu.

Pošto je tema za ovu godinu bila “Majka”, podsjetila me na sve majke koje rodiše sinove i kčeri i poslaše u odbranu naše domovine. U danima kada se crni oblaci zla nadviše nad Bosnom i Hercegovinom, a i drugim djelovima regiona gdje je živio muslimanski narod.

I stoji kraj prozora nepomična stabilna, jaka kao stijena, kakva je ustvarnosti odvajkada majka, gleda u daljinu i briše nježno rosu po staklu. Sve k’o neka izmaglica, a kad shvati da nema rose, stane rukama trljati oči naprežuči se da joj pogled dosegne što dalje nebi li možda ugledala svjetlucave oči drage. Ali uzalud, pogled joj se opet klonuo vrati u praznu sobu tražeći nešto njoj drago. Tada joj se pogled bistar zaustavi na slici golobradog mladiča. Prihvati je drhtavim rukama i poče da briše prašinu koje nema, miluje ga staračkom rukom i šapuće…

“Eee sine moj, gdje si, već dugo te nema, gdje si se toliko zadržao? Ko če s’majkom kahvu popiti, ko če moje gurabije probati?”

Šapuće starica sama sa sobom, glas joj odzvanja u sobi punoj uspomena, a soba prazna, prazna i pusta.

“Nisam i nikada neću biti svjesna da si me ovako rano napustio. Znam da čes me čekati tamo a ja kad dodjem prvo ču tebe potražiti, jer nisam te se nagledala, nisam se napričala s’ tobom”.

Šuti, ništa više ne govori, samo tišina ispunjava sobu….

I tada je majka Bosanka vremenu teškom odolila, kroz teške godine rata se borila i kroz tamu bila svojoj djeci zvijezda vodilja, za svoju djecu puteve trnovite krčila i sa osmijehom breme zivota nosila.

Takva je majka Bosanka!

Foto: Bosanci i Hercegovci u Antwerpenu slavili, plesali, pjevali...

Foto: Bosanci i Hercegovci u Antwerpenu slavili, plesali, pjevali…

Kontakt Salzburg proslavio prvi rođendan

Kontakt Salzburg proslavio prvi rođendan