Dugo su ga tražili, a on je uporno bježao: Dragičević je uhapšen!

Događaji Posljednje

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske saopćilo je kako je uhapšen hrvatski državljanin s Evropske liste najtraženijih bjegunaca.

On je nakon petogodišnje potrage lociran i uhapšen na području Republike Srbije.

Odjel za ciljane potrage i precizno lociranje Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske (FAST tim Hrvatska) u saradnji s FAST jedinicom Republike Srbije i Policijskom upravom Novi Sad uspio je naime, locirati jednog među najtraženijim hrvatskim bjeguncima, hrvatskog državljanina B.D. (1981.) koji je u četvrtak uhapšen na području Novog Sada.

B.D. je 2005. godine u manje od mjesec dana, sa supočiniteljima, dvaput počinio razbojništvo u istoj poslovnici banke u Šibeniku, usred bijela dana, sa plastičnim pištoljem. Oba puta je pobjegao i vješto se skrivao do 2012. godine, kada je nakon sedam godina bijega uhapšen u Bosni i Hercegovini i izručen u Republiku Hrvatsku.

Zbog počinjenja kaznenog djela razbojništva osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i dva mjeseca zatvora te je upućen na izdržavanje kazne u Kaznionicu Lepoglava. Nakon godinu i pol dana uspio je pobjeći iz najstrože čuvanog Odjela Kaznionice, ali je istoga dana u popodnevnim satima pronađen i vraćen u kaznionicu.

U aprilu 2014. godine premješten je iz Kaznionice Lepoglava u zatvor u Puli na izdržavanje preostale kazne zatvora iz kojeg je nakon samo četiri mjeseca pobjegao, preskočivši zid i od tada je bio u bijegu.

Ovaj bjegunac se nalazio se European most wanted listi od 2016. godine, odnosno od samog početka lansiranja liste, na kojoj su objavljeni najtraženiji bjegunci Evrope, s obzirom da se radilo o izrazito opasnom i nasilnom bjeguncu.

Od 2014. godine aktivno se tragalo za njim te je ostvarena kontinuirana operativna policijska saradnja sa FAST jedinicom Republike Srbije i Jedinicom za ciljane potrage MUP-a RS (BiH) te FAST jedinicama Republike Slovenije, Austrije, Kraljevine Švedske, Holandije i US Marshals Service, a s ciljem lociranja i njegovog hapšenja.

Operativnom policijskom saradnjom i pravovremenom razmjenom informacija prikupljena su saznanja da bi se B.D. mogao skrivati na području Republike Srbije ili Bosne i Hercegovine. Usmjerenom razmjenom informacija i intenzivnim mjerama traganja B.D. lociran je na području Republike Srbije, gdje je i uhapšen.

Leave your vote