in ,

Džaferović gledao otvorenih usta: Šta je uradio Bakir Izetbegović…

Politički predstavnici sve tri etničke grupe u Bosni i Hercegovine dali su legitimitet vlastima u susjednoj Hrvatskoj da međudržavne odnose s BiH rješavaju putem lidera etničkih grupa u BiH, a ne putem zvaničnih institucija političkog sistema BiH, piše PRESS.

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine vanjska politika naše zemlje u nadležnosti je Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Poslovnik o radu Predsjedništva BiH definisao je da ključnu instituciju izvršne vlasti države BiH predstavlja predsjedavajući Predsjedništva BiH.

U ovom momentu na mjestu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH nalazi se Šefik Džaferović iz SDA. Te činjenice dobro su poznate i Ambasadi Hrvatske u BiH čija je dužnost da putem Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske informiše predsjednika Hrvatske i Vladu Hrvatske o takvim stvarima.

U svim normalnim sistemima ignorisanje šefa države od zvaničnih organa druge i to susjedne države predstavljalo bi diplomatski skandal. Osim nekoliko izjava za medije i praznih prijetnji izrečenih iz usta Džaferovića niko u BiH nije učinio ništa konkretno u vezi s nedavnom odlukom predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da u službenu posjetu umjesto Džaferovića pozovu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Državni vrh Hrvatske u obrazloženju svog postupanja pokazao je i eklatantan primjer nepoštivanja suvereniteta BiH. Naime, kabinet Zorana Milanović oglasio se u povodu posjete Milorada Dodika navodeći da je Dodik pozvan u službenu posjetu Hrvatskoj kao predstavnik bosanskohercegovačkih Srba.

Institucije države u službenu posjetu pozivaju predstavnike institucija države, a Dodika je u svojstvu “predstavnika bosanskohercegovačkih Srba” u Zagreb eventualno mogla pozvati neka nevladina organizacija.

Svima koji prate politička zbivanja u regionu dobro je poznato koji su razlozi zbog kojih su Milanović i Plenković zaobišli Džaferovića i u službenu posjetu pozvali Dodika. Zvanični Zagreb time šalje jasnu poruku vlastima u BiH o tome da suverenima Bosne i Hercegovine smatraju samo lidere Bošnjaka, Hrvata i Srba.

Bosna i Hercegovina mnogo je više od toga. Naša zemlja je međunarodna priznata država koja ima svoje institucije, a ne neka paratvorevina u kojoj lideri tri etničke grupe imaju apsolutističku moć. Koliko god Šefik Džaferović slušao predsjednika SDA Bakira Izetbegovića činjenica je da je Šefik Džaferović, a ne Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i kao takvog ga treba i uvažavati.

Svakako, ovdje nije pitanje samo odnosa Hrvatske prema Bosni i Hercegovini već i odnosa bosanskohercegovačkih političara prema takvom pristupu. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović pristajem da u pratnji predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, nakon službene posjete predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, ode u Zagreb na neki način dao je legitimitet odnosu zvaničnog Zagreba prema Bosni i Hercegovini.

Izetbegović i Čović u ovom momentu su dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i ako službeno borave u Hrvatskoj kao državni funkcioneri onda je logično da se sastanu s dopredsjedavajućim Hrvatskog sabora (Željko Reiner, Ante Sanader, Furio Radin, Rajko Ostojić i Miroslav Škoro) i eventualno s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem. Umjesto rukovodstva Hrvatskog sabora njih dvojicu primit će premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Čak i s aspekta da u Zagrebu borave kao dopredsjedavajući Doma naroda PSBiH, a ne kao lideri Bošnjaka i Hrvata, ova posjeta je sporna iz razloga što ni Izetbegović, a ni Čović nisu predsjedavajući Doma naroda PSBiH već je to Nikola Špirić. A predsjedavajući predstavlja Dom naroda PSBiH. Pored toga, Parlamentarna skupština BiH ne sastoji se samo od “naroda” već i od Predstavničkog doma PSBiH koji ima svoje rukovodstvo i koje niko nije pozvao u službenu posjetu Zagrebu.

Upravo ove činjenice govore u prilog tome da Bakir Izetbegović i Dragan Čović borave u Hrvatskoj kao lideri dvije političke stranke: SDA – stranke s bošnjačkim predznakom i HDZ – stranke s hrvatskim predznakom. I to nakon što je u službenoj posjeti boravio Milorad Dodik, lider SNSD-a, stranke sa srpskim predznakom.

Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović ovakvim postupanjem obesmislili su postojanje državnih institucija i otvoreno dali za pravo Zagrebu da i u budućnosti Bosnu i Hercegovinu tretira kao državu u kojoj bezobzirna kasta vodi računa o samo svojoj etničkoj grupi.

(PRESS)

Ameba koja “jede mozak” u vodovodu 8 gradova, prva preminula žrtva 6-godišnjak

Čoban ubio gazdu. Problem je nastao kad je otkrio zašto je to uradio