in ,

Eksplozija u rudniku uglja, 17 ljudi zatočeno pod zemljom…

Kina je najveći svjetski proizvođač i potrošač uglja, a njeni su rudnici nekad smatrani jednim od najopasnijih na svijetu

Spasioci su pozvani u rudnik uglja u južnozapadnom kineskom gradu Chongqing nakon što je unutar njega zarobljeno 17 ljudi, izvijestili su državni mediji.

Grupa je navodno zatočena zbog prekomjernog nivoa ugljen monoksida, navodi državna novinska agencija Xinhua.

Chongqing je veliki grad koji je dom za više od 30 miliona ljudi.

Kina je najveći svjetski proizvođač i potrošač uglja, a njeni su rudnici nekad smatrani jednim od najopasnijih na svijetu.

Standardi sigurnosti posljednjih su se godina poboljšali, no nesreće se nastavljaju. U kineskim rudnicima uglja zabilježeno je 170 smrtonosnih nesreća koje su dovele do 316 smrtnih slučajeva u 2019. godini, stoji u službenom glasniku komunističke partije People’s Daily.

Hongkonški regulator radničkih prava China Labor Bulletin saopćio je da je sve veći broj nesreća u rudnicima uglja u Kini posljedica nakupljanja plinova te da je “prošle godine iznosio 37,3 posto ukupnog broja svih smrtnih slučajeva u rudnicima uglja u Kini”.

Regulator je za nesreće okrivio vlasnike rudnika koji smanjuju troškove kako bi uštedjeli novac, te je dodao kako većini regulator još nedostaje snage za provođenja sigurnosnih standarda.

(Al Jazeera)

Nakon jučerašnjeg snijega: Evo kakvo vrijeme i temperature nas danas očekuju!

Zanimljiv hobi: Ovaj čovjek je za devet godina prikupio oko 1.800 različitih kutija cigareta