in ,

Engleska: Bosanci i Hercegovci slavili i u Derbyju

Engleska: Bosanci i Hercegovci slavili i u Derbyju
Engleska: Bosanci i Hercegovci slavili i u Derbyju

Bosansko-Hercegovačko Udruženje Derby, u suradnji sa Bosansko-hercegovačkim Udruženjem Coventry, organizovalo je proslavu povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

1. mart se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Herecgovinejoš od 1992. godine. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine, u Bosni i Hercegovini, održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ. Većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se tada pozitivno – glasali su za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana.

Prostorije Bosansko-hercegovačkog Centra Derby bile su ispunjene već od 11 sati kada su se domaćinu pridružili gosti iz Coventry-a a bogat program koji su nam pripremili učenici Dopunskih Škola iz Derby-a i Coventry-a počeo je oko 11:30 intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, prije koje su se prisutnima prvo obratili predsjednici gore navedenih udruženja, Nermina Webster (Derby) i Remzudin Alihodžić (Coventry).

Nakon programa, ljepšoj polovini su uručeni karanfili povodom predstojećeg praznika 8. Marta a potom je uslijedio kviz za sve polaznike gore navedenih Dopunskih Škola dok su odrasli mogli da se druže u odvojenoj prostoriji.

Za nastavak dobrog raspoloženja potrudile su se naše vrijedne domaćice koje su i ovaj put nadmašile sva očekivanja nudeći sva ona jela koja pripadaju prostorima drage nam domovine.

Na kraju, svima vama koji Bosnu i Hercegovinu smatrate svojom domovinom čestitamo 1. mart, Dan nezavisnosti BiH, saopšteno je iz Derbyja.

Mapa, ilustracija

Investicije dijaspore u BiH: Sve što trebate znati

Protesti boraca, Anadolija

Borci prevareni, bez dogovora o sjednicama