Erdogan

Erdogan ne planira stati: Nakon Sirije, vojska Turske napada novu državu!

Vijesti

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da su započete nove vojne operacije njegove armije van granica ove zemlje.

Naime, radi se o akciji vojske Turske na sjeveru Iraka, a borit će se protiv kurdskih pobunjenika koje Erdogan smatra teroristima. Cilj nove operacije su pozicije Radničke partije Kurdistana (PKK) u provinciji Sindžar.

Tokom prethodnih nekoliko dana zabilježene su tri zračne operacije, u kojima su uništene desetine vojnih položaja kurdskih snaga na iračkoj strani granice sa Turskom.

Predstavnici lokalnih vlasti u Sindžaru obećavali su da će se PKK povući iz te regije, ali to se do ovog trenutka nije dogodilo tako da se Erdogan odlučio na žestoku vojnu akciju.

Assad sprema kontraofanzivu

Istovremeno, Bashar el Assad gomila vojsku na novoj liniji razdvajanja sa Erdoganovim snagama. Sirija je uputila značajne vojne snage, kako bi odvratile Turke od eventualnog širenja operacija na teritoriju Iraka.

Podsjećamo, turski generalštab objavio je kraj operacije “Maslinova grana”, koja je za cilj imala osvajanje regiona Afrin koji se nalazio u rukama kurdskog JPG-a.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.