in

EUFOR upozorava političare: Ako dođe do novih sukoba spremni smo brzo intervenisati!

EUFOR upozorava političare: Ako dođe do novih sukoba u BiH spremni smo brzo intervenisati!
EUFOR upozorava političare: Ako dođe do novih sukoba u BiH spremni smo brzo intervenisati!

EUFOR u BiH upozorio je domaće zvaničnike da su spremni da odmah intervenišu ukoliko dođe do novih sukoba u našoj zemlji.

Svjetske agencije javljaju da raste zabrinutost EU zbog dešavanja u Jugoistočnoj Evropi, posebno zbog otcijepljivačke politike u BiH, parlamentarnog bojkota u Crnoj Gori, ali i kulminacije napetosti između Srbije i Kosova.

– Mnogo toga je postignuto, ali puno se može opet izgubiti – izjavio je komandant EUFOR-a u BiH general-major Anton Waldner na svečanosti obilježavanja zapovjedništva EUFOR-a u Sarajevu. Reuters podsjeća da EUFOR na teritoriju BiH ima raspoređenih 800 vojnika.

Vanjski uticaji

Uticaj Rusije na Balkanu ubrzano se proširio. Zapad je zabrinut i to s razlogom. Na ovim prostorima se mijenjala svjetska historija tako da je i laicima jasno zašto se baš ovdje koplja lome.

Waldner je istakao da politički lideri imaju najmoćniji ključ u svoj rukama, a da EUFOR još uvijek ima pravo da u vrlo kratkom periodu značajno pojača broj vojnika na prostoru BiH.

– Neću se ustručavati pozvati rezervne snage ako to bude potrebno – kazao je Waldner.

EUFOR-ov novi šef za operacije general James Everard izjavio je da postoji igra vanjskih uticaja u široj regiji zapadnog Balkana i da u slučaju BiH te igre mogu utjecati na napredak zemlje.

Zapadni čelnici optužili su Rusiju kako manipuliše političkim zbivanjima u regiji, a Rusija je sve decidno negirala.

Smithfield

Veliki radovi u ABH Islamic Society Dzemat Smithfield

Amasada SAD upozorava građane: Povećan rizik terorističkih napada na Kosovu!

Amasada SAD upozorava građane: Povećan rizik terorističkih napada na Kosovu!