in ,

Evropska Unija uvodi veliku promjenu za Balkan: Nakon ovoga više ništa neće biti isto…

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu se u Skoplju sastala s evropskom komesarkom za digitalnu ekonomiju i društvo Mariyom Gabriel.

Bregu i Gabriel su razgovarale o novom regionalnom sporazumu o romingu za Zapadni Balkan koji se finalizira i koji će regionu donijeti 0 troškova roaminga do ljeta 2021. godine, saopćeno je Vijeća za regionalnu saradnju.
Komesarka Gabriel je potvrdila da kada ekonomije iz regiona postignu novi sporazum o cijenama roaminga Evropska unija je spremna da počne sa smanjivanjem cijena rominga sa Zapadnim Balkanom od jula ove godine.

Generalna sekretarka Bregu i komesarka Gabriel razgovarale su i o regionalnom portalu za istraživanja i razvoj koji je usko povezan sa portalima otvorenih podataka šest ekonomija Zapadnog Balkana.

To je osnova za dodatne regionalne projekte i potrebna rješenja kao što su interoperabilna rješenja za javne uprave, privredne subjekte i građane, kao i o jačoj regionalnoj saradnji u oblasti kibernetičke sigurnosti te uspostavljanju regionalnog centra za edukaciju i istraživanja.

Još jedna tema o kojoj su se Bregu i Gabriel saglasile da se na njoj radi jesu žene i digitalizacija na Zapadnom Balkanu.
Vijeće za regionalnu saradnju je, sa svoje strane, spremno da pomogne regionu da uloži veće napore i učestvuje u programima Evropske unije otvorenim za Zapadni Balkan.

To su Evropska sedmica kodiranja, program pripravništva “Digitalna prilika”, mreža stručnih ureda za uvođenje širokopojasnog pristupa internetu, program interoperabilnih rješenja za javne uprave, preduzetnike i građane ISA2 i lanci blokova EU.

Na poziv domaćina, ministra za informaciono društvo i upravu Sjeverne Makedonije Damjana Mančevskog, generalna sekretarka Bregu prisustvovala je zvaničnom otvaranju tehnološkog akceleratora za mlade preduzetnike i inovatore i promociji naučno-tehnološkog parka u prisustvu premijera Zorana Zaeva, komesarke Gabriel i ministara zaduženih za informacione i komunikacione tehnologije iz regiona, navodi se u saopćenju.

“Država u državi”: Registracija automobila u Brčkom drastično je jeftinija nego u Federaciji…

ZOMBI JELENI HARAJU AMERIKOM Opasan virus zabilježen u 24 savezne države, stručnjaci strahuju: “Uskoro će napadati ljude!”