in

Fadil Novalić u Tešnju i Žepču, posjetio je i farmu junadi, a onda poslao poruku: “Cilj je vidjeti šta se dešava i izvan Sarajeva”

Novalić je naglasio da su privrede Žepča i Tešnja također i veliki korisnici sredstava Vlade FBiH iz dva “korona-zakona”

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je danas u Žepču da je cilj njegove posjete vidjeti šta se dešava i izvan Sarajeva sa sredstvima koje Vlada FBiH ubrizgava u privredu.

Istakao je da je Vlada FBiH u 2020. Zeničko-dobojskom kantonu uplatila 60,2 miliona KM grantova, te da je slično planirano i za ovu godinu.

– Ta sredstva su namijenjena za zdravstvo, privredu, infrastrukturu i Vlada FBiH je u tom smislu pojačala svoje prisustvo na nivou kantona i općina – rekao je Novalić tokom posjete farmi za uzgoj junadi Trans expert d.o.o. Žepče.

Dodao je da su privrede Žepča i Tešnja također i veliki korisnici sredstava Vlade FBiH iz dva “korona-zakona”.

– U četiri mjeseca 2021. bila su među najboljim iako smo daleko od rješavanja pandemijske krize – potcrtao je Novalić.

Pojasnio je da je taj trend vidljiv i po rastu prihoda Vlade FBiH, koje nastoje maksimalno vratiti i podržavati privredu.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudim Dedić naveo je da je u 2020. Vlada FBiH investirala u poljoprivredu više od 40 miliona KM, od čega i oko 700.000 KM na gazdinstvu u Žepču koje su danas posjetili.

Najavio je da će i u ovoj godini u poljoprivredu biti uloženo oko 12 miliona KM kako bi bh. poljoprivrednici bili konkurentniji uvoznoj robi.

Premijer ZDK Mirnes Bašić kazao je da je Žepče već niz godina općina koja je među prioritetima kad su u pitanju investicije iz svih resora Vlade ZDK.

Načelnik Općine Žepče Mato Zovko zahvalio je Vladi FBiH na poticajima za lokalne poljoprivrednike, te je dodao da će i Općina nastaviti podržavati poljoprivredu.

Nakon Žepča, delegacija Vlade FBiH danas je stigla i u Tešanj.

Premijer Federacije se u tom gradu sastao s načelnikom i privrednicima iz Mesne industrije Madi i Mann+Hummela s kojima je razgovarao o načinu pružanja veće podrške.

Načelnika Suada Huskića upoznao je o doprinosima Tešnja u razvoju Federacije BiH te neravnomjernoj raspodjeli PDV sredstava.

Nakon sastanka u Općini Tešanj Novalića su ugostili direktori mesnih kompanija Madi Edin Jabandžić i Euromeat Maid Jabandžić, a u pogonima se razgovaralo o pomoći privrednom sektoru.

Posjetu Tešnju Novalić je završio posjetom pogonima Mann+Hummela koji je prošle godine uposlio najviše radnika, ali i primio najveću ekonomsku injekciju od Vlade FBiH u vrijeme pandemije.

Beogradska historičarka Dubravka Stojanović o Miloradu Dodiku i Aleksandru Vučiću: “Sitni su šibicari i prevaranti, a imam utisak da oni zamišljaju da su veliki igrači…”

Bahtost bez granica, građani ljuti: Vozio čak 200 km/h kroz Teslić pa se hvalio snimcima!