in

Fascinantno: Pogledajte pet nevjerovatnih građevina

Različiti dijelovi svijeta kriju drugačije načine gradnje.

Drevne kulture za sobom su ostavile građevine poput piramida u Gizi, antičekog “Partenona”, “Stonehengea” iz bronzanog doba Engleske, “Angkor” kompleks hramova drevnog Kmerskog carstva i mnogih drugih koje stoljećima nakon izgradnje oduzimaju dah.

Međutim, i danas se grade očaravajuća arhitektonska zdanja koja odgovaraju potrebama modernog doba.

Futurizam predstavlja otvoren pristup arhitekturi, njegove forme prikazuju dinamiku i jak izražaj pokušavajući priključiti arhitekturu modernom vremenu.

Futuristička arhitektura jednostavno je prepoznatljiva. Odlikuju je upečatljivi oblici, dinamične linije, jaki kontrasti i korištenje savremenih materijala.

Donosimo vam pet očaravajućih građevina koje su izgrađene u futurističkom stilu.

1. Zgrade s egzoskeletima nikada neće izgubiti svoj sjaj, jedna od njih je i građevina hotela ”Morpheus” na otoku Makao u Kini.

Građevina ovog hotela stavlja inžinjering u prvi plan. Malo je zgrada na planeti poput hotela ”Morpheus” koje su preobrazile inžinjersku disciplinu i dodijelile joj slavni status.

Građevina je remek-djelo firme “Zaha Hadid Architects”.

2. Građevina “Centro Botin” se nalazi u Santanderu na sjeveru Španije i veoma podsjeća na krila ptice.

Arhitekta Renco Piano (Piano), koji je projektirao ovu građevinu, konstatirao je kako mu je želja bila “napraviti zgradu koja leti”.

“Centro Botin” je muzej podignut na bijelim stubovima koji su visoki šest metara.

3.”V&A Dundee” prvi muzej dizajna u Škotskoj nalazi se u gradu Dundeu. Ova očaravajuća građevina transformirala je historijsku rivu škotskog lučkog grada.

Ova građevina može se pohvaliti revolucionarnim dizajnom koji bi bilo teško izvesti još prije deset godina zbog tehnologije potrebne za izgradnju i preciznost inžinjeringa.

“V&A Dundee” projektirao je japanski arhitekta Kengo Kuma te je prva zgrada koju je on dizajnirao u Ujedinjenom Kraljevstvu.

4. “Harbin Opera House” jedna je od najinspirativnijih novih građevina u svijetu, a nalazi se u Kini.

Izdiže se iz močvarnog područja na 80.000 kvadratnih metara u centralnom dijelu novog gradskog “Art Huba”.

Građevinu je projektirala kompanija MAD. Ma Jonsong (Yansong), arhitekta, pokušao je da stopi zgradu u horizont, crpeći inspiraciju iz vode koja teče duž obale.

5.”Elements 007″ je građevina koja se nalazi na 9.974 metra nadmorske visine, unutar vrha planine Gaislachkogl u Zoldenu, Austrija.

Do građevine na Gaislachkogl planini može se doći putem brze žičare. Ovu začuđujuću građevinu dizajnirao je arhitekta Johan Obermoser (Johann). “Elements 007” jednim dijelom je muzej, a drugim interaktivna instalacija. Unutar građevine nalazi se devet galerija, svaka dizajnirana tako da prikaže „element“ karakterističan za film o Bondu.

Vatrena Jelena Karleuša: “Sada sam mnogo bolja riba nego što sam bila”

U vrlo burnoj debati Milanović optužio Kolindu: “Kraljice Balkana, uništila si odnose sa Sarajevom”