in ,

FOTO Mlada i opasna: Titova ljubavnica bila je strah i trepet za cijelu Jugoslaviju

Počela je kao Titova sekretarka koja je radila u njegovom kabinetu na samom početku Drugog svjetskog rata. Studentica francuskog jezika, koja je govorila još dva jezika i bila iz bogate porodice, provela je cijeli rat uz Tita, a posao je prerastao u intimna druženja i ljubav.

S njim je išla na ratne linije, u rovove, spavala na zemlji, pješačila kilometrima, boravila u pećinama tokom bombardovanja, bila na tajnim zadacima i mijenjala identitet.

Blic.tv objavio je kratki dokumentarni film u kojem su historičari, članovi porodice i novinari govorili o ovoj snažnoj i lijepo ženi koja je ostavila duboki trag u historiji, ali i koja je ujedno bila najomraženija jer su je se mnogi plašili – piše Express.hr.

Davorjanka je imala klasičnu ljepotu koju je Tito očekivao od žena. Prva godina ljubavi je bila i godina svađa. Živjeli su u partizanskim logorima gdje nije bilo klasičnih zidova, pa se sve čulo. Kada je na sastanak stigao šef slovenačke delegacije Franc Leskošek u kabinetu nije bilo nikoga, ali su se iz susjedne prostorije čuli škripa i krici. Vratili su se nakon sat vremena i zatekli Tita veoma raspoloženog koji im je rekao: “Ne smeta što ste zakasnili, ja sam završavao neke važne i neodložne poslove”.

No i svađe između Davorjanke i Tita bile su jednako tako strastvene. Kad se jednom Tito požalio svom osobnom pratitelju Đuri Vujoviću Špancu i ispričao mu zašto se svađa s Davorjankom, ovaj mu je savjetovao: “Druže Tito, ja bi nju strijeljao!”.

Nazivana je Titovom ljubavnicom jer je on već imao nevjenčanu suprugu Hertu Haas s kojom je imao sina Aleksandra. Nakon oslobođenja teritorije, Haas je uspjela doći do Tita u glavni štab, ali je tada uvidjela da on živi s Davrojankom.

Za Davorjanku se govorilo da je stravična osoba pred kojom se svi plaše govoriti jer je imala veliki utjecaj na Tita i njegove odluke, te je “skresala” mnoge ambicije ljudi okolo njega.

Foto: Klix.ba

Koliki je njen utjecaj bio govori i podatak da je jednom sazvana sastanak najužeg partijskog rukovodstva a tema je bila samo ona. Tada im je Tito rekao: “Radite šta hoćete, ali ja bez nje ne mogu”.

Prema zvaničnoj verziji Davorjanka je preminula od tuberkuloze u 25. godini, ali postojale su razne špekulacije. Tito je odlučio da je sahrane u dvorištu Belog dvora u Beogradu jer mu je bila najveća ljubav. Pored nje je sahranio konja i psa.

Iako je bila bitan di njegovog života, Davorjanku više niko nikada nije spomenuo, a njeno mjesto je zauzela Jovanka.

Roditelji su na svaku godišnjicu posjećivali njen grob, ali Tita nikada nije bilo.

Stravična eksplozija, uništena višespratna zgrada, mnogo žrtava!

NELE KARAJLIĆ PATI ZA SARAJEVSKIM DANIMA SLAVE I USPJEHA: Snimio pjesmu “Nedelja kad je otišao Hase 2” (VIDEO)