in ,

Frontmen legendarnog “Iron Maidena” dobio priznanje počasni građanin Sarajeva

Frontmen britanskog benda ”Iron Maiden” Bruce Dickinson danas je u sarajevskoj Vijećnici primio nagradu “Počasni građanin Sarajeva”, zbog hrabrosti, dolaska u glavni grad Bosne i Hercegovine u ratnom periodu i organiziranja koncerta s kojeg je poslana poruka da se zaustavi najgori rat u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

– Sjajno je vidjeti da moja posjeta od prije 25 godina toliko znači ovom gradu i građanima. Svi ste svjedočili strašnom ratu u Sarajevu, vi ste bili tu, ja sam samo jednom. Velika mi je čast primiti ovu nagradu, koju želim da podijelim sa svima vama koji ste bili u Sarajevu za vrijeme opsade – kazao je Dickinson.
Nagradu mu je uručio gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka koji je kazao da je dolazak Dickinsona u Sarajevo 1994. godine bio jedan od trenutaka u kojem su oni koji su bili u opkoljenom gradu znali da će Sarajevo preživjeti, i Bosna i Hercegovina.

– Danas smo formalizirali ono što sve Sarajlije osjećaju u svojim srcima – rekao je Skaka.

Odluka o proglašenju Dickinsona počasnim građaninom donesena jednoglasno, a nagrada je dodijeljena u okviru obilježavanja Dana Grada Sarajeva – 6. aprila.

Mali borac: 13-godišnjak obradovao samohranu majku, ali rasplakao cijeli svijet…

Stravična scena u Sarajevu: Žena se objesila u podrumu zgrade, našli je stanari