in ,

FUCZ NA NOGAMA Noćna mora iz 2014. se ponavlja?!

Prema prognozama meteorologa, pod utjecajem visinskog ciklona, u našoj zemlji uslijedit će destabilizacija vremena i obilne padavine. One se očekuju u periodu od 12. do 15. maja, a mogle bi uzrokovati i poplave poput onih iz 2014. godine.

– Visinski ciklon koji se premješta prema Jadranu uvjetuje veću količinu padavina. To će se dešavati od nedjelje (krajem dana). Najviše padavina očekuje se u ponedjeljak, a na sjeveru i sjeverozapadu one bi mogle biti i dosta obilnije, što će vjerovatno uzrokovati i velike poplave – izjavio je za Avaz.ba meteorolog Nedim Sladić.
Kako saznajemo, u Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) počeli su poduzimati neophodne korake kako bi se spriječio najgori scenarij.

Ako je suditi prema riječima našeg izvora iz FUCZ-a, nisu nimalo optmistični. Međutim, u izjavi za naš portal rečeno je kako ne treba paničiti.

– Federalna uprava civilne zaštite je 2014. naučila lekciju i od tada se pripremamo kako opremom tako i obukom ljudi kako bi pravovremeno mogli reagirati – izjavila je za Avaz.ba Majda Kovač, portparol FUCZ-a.

Kako je kazala, danas je održan interni sastanak FUCZ-a, a za sutra je iniciran sastanak kojem će prisustvovati Agencija za vodno područje rijeke Save, Federalni hidrometeorološki zavod i Federalni zavod za geologiju.

– Iako je još rano govoriti o tačnoj vremenskoj prognozi za naredni period, sastanak je organiziran kako bi se na vrijeme izvršile adekvatne pripreme i reagiralo u slučaju obilnijih padavina i, eventualno, poplava – ističe Kovač.
Istovremeno je, upravo zbog najavljenih obilnih padavina za maj, Republički hidrometeorološki zavod izdao upozorenje.

– Padavina će biti prolazno 9. maja, a zatim veoma obilne 12.,13., i 14. maja – navodi se vanrednom meteorološkom biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Institucije se ne oglašavaju

Budući da se institucije ne oglašavaju upozorenjima ili nekom drugom vrstom preciznijih informacija vezanih za ovaj period, zastupnik u Predstavničkom Domu PSBiH Saša Magazinović uputio je pitanje Parlamentarnoj skupštini, ali i institucijama u RS.
Tako je napisao na svom Facebook profilu:

– Ne mislim da panika koja se počinje širiti može ikome pomoći, ali mislim da institucije moraju intenzivnije komunicirati s građanima i otkloniti svaku sumnju u to da ne vladaju informacijama i situacijom uopće.

(Dnevni avaz)

Konačno se oglasila supruga Ognjena Vranješa. Aferi se ne nazire kraj

Objavljena lista najpopularnijih imena za djecu u Republici Srpskoj. Muško je pomalo i neočekivano?