in ,

Gdje migranti koji počine krivično djelo u BiH izdržavaju kaznu?

Migranti su pritvoru/zavtoru zbog krivičnih djela: teška krađa, krađa, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i ubistvo.

U objektima Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo Ustikolina i Igman trenutno je pritvoreno oko 15 migranta dok ih petero izdržava zatvorsku kaznu, rečeno je za N1 iz KPZ-a Sarajevo.

“Imajući u vidu okolnosti i način izvršenja radnje koja ima elemente krivičnog djela, bitno je napomenuti da je gro inkriminacija iz sfere nadležnosti Suda i Tužilaštva BiH, te da se radi o krivičnim djelima iz članka 189. Krijumčarenje ljudi KZ-a BiH, gdje je decidno istaknuto da je radnja djela pribavljanje za sebe ili za drugog neke koristi u kontekstu prevođenja jednog ili više migranata preko državne granice, inkorporirajući i sačinjavanje, nabavku, posjedovanje lažnih putnih isprava, kako bi se realizovala predmetna aktivnost. Nerijetko za izvršenje iste se prethodno oformljava i organizuje grupa ili pak drugo udruženje, gdje je bitno istaći tretiranje radnji osoba koje čine pripadnost grupi i njihovu organizovanost”, kazali su iz KPZ-a Sarajevo.

Migranti su pritvoru/zavtoru zbog krivičnih djela: teška krađa, krađa, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i ubistvo.

“Da se radi o vrlo bezbjedno interesantnim osobama, nepobitno ukazuju i način i okolnosti realizacije radnje koje imaju elemente krivičnog djela, te da se ove osobe ne ustručavaju u pružanju aktivnog ili pak pasivnog otpora ovlaštenim službenim osobama prilikom provođenja njihovih ovlasti, kao i to da upravo te radnje koje poduzimaju imaju elemente organizovanosti, što samo po sebi zahtijeva dodatne djelatnosti i uvezivanje policijskih i sigurnosnih i drugih organa, imajući u vidu sve specifičnosti ustavnog uređenja BiH, tačnije, nadležnosti pojedinih kantonalnih MUP-ova, a samim tim i dodatna sredstva”, zaključili su iz KPZ-a Sarajevo.

U centrima Blažuj i Ušivak smješteno je oko 2.800 migranata, ali otkako su ublažene mjere zbog Covida-19 svevipe migranata je primijećeno i na ulicama KS. Policijski službenici Uprave MUP-a KS svakodnevno prate kretanje migranata i vraćaju ih u prihvatne centre.

Bosanka u Austriji prekršila karantin, ali ovakvu kaznu nikako nije očekivala!

Nisu mu se sviđali: Komandir policije u BiH hapsio zbog komentara na Facebooku!