in ,

General NATO-a osramotio vlasti: “U Oružanim snagama BiH se vojnici i oficiri smrzavaju po kancelarijama!”

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson zahvalio je Edwardsu na njegovom angažnamu i rezultatima, te poželio dobrodošlicu Folkestadu u njihov tim

Eric Folkestad
Eric Folkestad

Primopredaja dužnosti komandanta NATO štaba Sarajevo između dosadašnjeg komandanta, brigadnog generala Wiliama Edwardsa i nastupajućeg komandanta, brigadnog generala Erica Folkestada upriličena je danas u Sarajevu.

Folkestad dolazi s dužnosti zamjenika komandanta Kopnene vojske SAD-a za Afriku i Borbene grupe za Južnu Evropu.

Edwards je u obraćanju istakao da OSBiH imaju značajan manjak resursa što je rezultat nedostatka saradnje u proteklim godinama.

“Kada oficiri sjede cvokoćući od zime u svojim kancelarijama bez grijanja, a vojnici žive u kasarnama također smrzavajući se bez grijanja, onda se morate zapitati kako se mogu provoditi reforme odbrane u takvom okruženju”, dodao je Edwards.

Folkestad je poručio da ljudi u BiH trebaju biti ponosni na napredak ostvaren u 25 godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Zajedno možemo nastaviti nadograđivati decenije napretka, sigurnosti i prosperiteta koje donosi partnerstvo BiH sa NATO-om”, rekao je Folkestad.

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson zahvalio je Edwardsu na njegovom angažnamu i rezultatima, te poželio dobrodošlicu Folkestadu u njihov tim.

Komandant Komande savezničkih snaga Napulj admiral Robert Burke kazao je da su Edwardsova strateška perspektiva, diplomatska oštroumnost i vizionarsko vodstvo doveli do bolje spremnosti i boljeg korištenja resursa, a da Folkestad donosi ogromno iskustvo i operativnu perspektivu.

Grad na Neretvi zablistao kao najveće svjetske prijestolnice

Lijepa vijest za penzionere