in ,

Gotovo je! Završeni su prvi izbori u Mostaru nakon 12 godina: Objavljeni su najnoviji podaci o glasanju!

Nakon punih dvanaest godina danas su održani lokalni izbori u Mostaru

Nakon punih dvanaest godina danas su održani lokalni izbori u Mostaru.

U 16 sati izlaznost glasača iznosila je više od 40 posto što je vrlo ohrabrujuće.

Podsjetimo, izbori u Mostaru su održani tek nakon što je Irma Baralija podigla tužbu pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu tvrdeći da su joj narušena ljudska prava jer ne može ostvariti svoje biračko pravo.

Vrhovni sud kada su u pitanju ljudska prava je 29. oktobra prošle godine presudio u njenu korist te naložio promjenu izbornog zakona postavljajući jasne uvjete: ako se u roku od šest mjeseci ne donesu svi akti potrebni za organiziranje izbora, tada će Sud odrediti pravila.

Bio je to ozbiljan i neočekivan udarac za SDA i HDZ, koje su se našle u situaciji da moraju postići dogovor. Nisu se baš žurili, ali su ipak 17. juna ove godine stranački šefovi Bakir Izetbegović i Dragan Čović potpisali dogovor kojim su izbori u Mostaru omogućeni.

VEZANI TEKST, NAJNOVIJA VIJEST: Objavljeni su najnoviji nezvanični rezultati izbora u Mostaru

Ipak, teba naglasiti da nisu održani s lokalnim izborima u cijeloj BiH 15. novembra, jer da su ih Čović i Izetbegović potpisali dva dana ranije, tada bi se i u Mostaru glasalo kada i u cijeloj državi.

Posljednji rezultati CIK-a

Biračka mjesta u Mostaru zatvorena su 19 sati, tako su građani najvećeg hercegovačkog grada izabrali svoju lokalnu vlast. Slijedi brojanje glasačkih listića.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine izlaznost je dobra jer je do 16 sati na redovnim biračkim mjestima glasalo 38.692 birača, odnosno njih 40,32 posto.

Ukupan odziv Mostaraca i Mostarki na današnjim izborima CIK BiH će saopćiti večeras u 21 sat, a prve rezultate CIK će saopćiti u ponoć.

Posmatrači koalicije “Pod lupom” rekli su danas da ohrabruje činjenica da do sada nije zabilježen nijedan slučaj bugarskog voza (birači na biračko mjesto dolaze sa već označenim glasačkim listićima, a iznose prazne).

Istakli su da nije bilo ni otvorenog nagovaranja da se glasa za određenog političkog subjekta, ni zastrašivanja ili vršenja pritisaka na glasače.

Na 3 biračka mjesta primijećeno je od jedan do 10 slučajeva glasanja bez važećih identifikacionih dokumenata. Vraćanje birača sa biračkog mjesta jer nisu bilu na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska je zabilježeno na više od 50 posto biračkih mjesta (do 10 takvih slučajeva).

Građani Mostara imali su mogućnost glasati na 150 redovnih biračkih mjesta, 16 biračkih mjesta u odsustvu, na jednom biračkom mjestu za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, a formirano je i 20 redovnih mobilnih timova.

Biralo se 35 vijećnika u Gradsko vijeće Mostara, među 370 kandidata. Na glasačkim listićima se nalazio se 31 politički subjekt od čega 22 političke stranke, četiri koalicije, jedna lista nezavisnih kandidata, te četiri nezavisna kandidata.

Nestali za 180 sekundi: Edin Džeko majstorskim golom oduševio navijače!

Džanan Musa

Iduća dva dana ključna za karijeru Džanana Muse