in

Granični službenik BiH dobio otkaz jer je uzeo 50 eura od Nijemca za prelazak granice

Disciplinska komisija za policijske službenike Granične policije BiH donijela je Rješenje o prestanku radnog odnosa policijskog službenika Z.V.

Disciplinska komisija za policijske službenike Granične policije BiH donijela je rješenje o prestanku radnog odnosa policijskog službenika Granične policije BiH Z.V.

Tereti se da je dana 26. jula 2019.godine, na MGP-u Šamac, na ulazu u Bosnu i Hercegovinu, tokom trajanja smjene, u svojstvu vođe tima, odnosno u svojstvu policijskog službenika zaduženog za organizaciju obavljanja graničnih provjera na Međunarodnom graničnom prijelazu Šamac, od S.J. državljanina Njemačke, zahtijevao i primio dar, odnosno novčana sredstva u iznosu od 50 eura da bi omogućio ulazak u BiH putničkog motornog vozila marke Ford, kojim je upravljao, a za koji, prema navodima S.J., policijski službenik GP BiH Z.V. je tvrdio da vozilo ne posjeduje valjan tehnički pregled tzv. “TUV“, saopćeno je iz Granične policije.

Spočitava mu se osnovana sumnja da je počinio teže povrede službene dužnosti iz članka 105. stavka (1) tačke 9) i 23) Zakona o policijskim službenicima BiH, odnosno iz članka 5. stavka (1) tačke 9) i 23) Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika BiH, koje su definirane kao „ponašanje koje narušava ugled policijskog tijela“ i “zloupotreba službenog položaja“.

Nakon razmatranja podnesenog Zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka i održanog glavnog pretresa, Disciplinska komisija za policijske službenike Granične policije BiH donijela je Rješenje o prestanku radnog odnosa policijskog službenika Z.V.

Fadil Novalić

Afera respirator: Novalićevi advokati angažirali stranog eksperta

STRAVA U ULICI PODHRASTOVA: Da li bi borba protiv koronavirusa bila efikasnija da 2016. godine nije ukinuta Jedinica internističke intenzivne terapije, a stručnjaci rastjerani?