Grom iz vedra neba?!? Amerika uvela sankcije Turskoj! Lavrov kritikovao!

Globus Posljednje Vijesti

Američko Ministarstvo finansija u ponedjeljak je uvelo sankcije Turskoj zbog kupovine ruskog raketnog sistema protivzračne odbrane S-400.

Sankcije, koje su dio Zakona o suzbijanju američkih protivnika sankcijama (CAATSA), usmjerene su na Ured za odbrambenu industriju Turske (SSB), njegovog čelnika Ismaila Demira i još trojicu zvaničnika.

Američki državni sekretar Mike Pompeo naveo je u saopćenju da je SSB svjesno učestvovao u značajnoj transakciji s Rosoboronexportom, glavnom ruskom agencijom za izvoz oružja, nabavkom raketnog sistema S-400.

“Sankcije uključuju zabranu svih američkih dozvola za izvoz i ovlaštenja za SSB, te zamrzavanje imovine i ograničenja po pitanju viza za dr. Ismaila Demira, predsjednika SSB-a i druge zvaničnike SSB-a”, dodao je- prenose turski mediji.

“Osuđujemo i odbacujemo odluku SAD”

Ministarstvo vanjskih poslova Turske osudilo je odluku Sjedinjenih Američkih Država kojom su Turskoj uvedene sankcije zbog kupovine ruskog raketnog sistema protivzračne odbrane S-400.

“Osuđujemo i odbacujemo odluku SAD-a o jednostranim sankcijama protiv naše zemlje. Odluka SAD-a da Turskoj uvede jednostrane sankcije zbog sistema S-400 postupak je lišen svake logike”, navodi se u saopštenju.

Navodi se također da su svi dobro upoznati sa uvjetima zbog kojih je Turska nabavila sistem S-400, dodajući da je i sam američki predsjednik Donald Trump u više navrata naglasio opravdanost Turske po ovom pitanju.

Još se navodi da su tvrdnje SAD-a da sistem S-400 predstavlja slabost u pogledu sistema NATO-a, lišene tehničkih objašnjenja.

“Također, Turska je više puta predlagala da se formira radna grupa za ovo pitanje, u kojoj bi učestvovao i NATO, kako bi se ovo pitanje razmatralo na objektivnim i realnim osnovama bez političkih predrasuda.

Međutim, SAD, onako kako bi dolikovalo dvojici saveznika, nisu prihvatile naš prijedlog da se putem dijaloga i diplomatije iznađe rješenje te su posegnuli za jednostranim sankcijama, što predstavlja čin lišen svakog objašnjenja”, istakli su iz Ministarstva vanjskih poslova Turske.

Na kraju se poručuje da će ova odluka negativno utjecati na odnose Turske i SAD-a, te se dodaje da će Ankara poduzeti potrebne mjere i korake.

“Turska se neće suzdržati od poduzimanja mjera koje smatra potrebnim za osiguranje nacionalne sigurnosti. U tom kontekstu, poziva SAD da preispitaju ovu nepravednu odluku o sankcijama te da što prije isprave ovu veliku grešku. Još jednom naglašavamo da je Turska spremna da u duhu savezništva problem riješi dijalogom i diplomatijom”, zaključuje se.

Lavrov kritikovao američke sankcije uvedene Turskoj

Ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov kritikovao je američke sankcije uvedene Turskoj zbog kupovine ruskog sistema S-400.

“Američke sankcije Turskoj su još jedna manifestacija arogantnog odnosa prema međunarodnom pravu” rekao je Lavrov.

Istakao je da SAD sankcije koristi na, kako je rekao, vrlo grub i vulgaran način.

“Naravno, ovakav pristup, uključujući i vojno-tehničku saradnju, ne služi kredibilitetu Sjedinjenih Američkih Država kao odgovornog učesnika na međunarodnoj sceni”, kazao je Lavrov.

Leave your vote