in

Hadžija i njegova hanuma već 66 godina zajedno dočekuju ramazan

Hadžija Edhem Sinanović (91) i njegova hanuma Muniba (84) iz Željeznog Polja poste još od kada su bili djeca, a zajedno za iftarsku sofru sjedaju već 66 godina, koliko su u braku.

Velika sreća

Munibi ni bolest nije prepreka da, zajedno sa svojim suprugom, uživa u blagodatima najdražeg mjeseca.
– Uvijek sam postila, sada sam i bolesna, ali ne odustajem. Nije teško, Bog dragi da takvo raspoloženje da ništa nije prepreka. Ramazan je nešto najljepše na dunjaluku – govori Muniba.

Posebnu radost donosi im ezan za akšam-namaz i poziv na iftar, kada se njih dvoje, sin i snaha, zajedno okupe oko sofre.

– To je nešto najljepše. Pogotovo što je i snaha divna, pa nam i ona spremi i donese iftar. Međusobno se poštujemo i nema veće sreće od toga – kaže ona.

I hadžija Edhem, koji je 40 godina bio i hodža, prkosi svojim godinama. Iako je zagazio u 91., to ga ne sprečava da posti.
– Zdravlje me služi, Bogu hvala. Jedino malo slabije hodam, ali ništa je to. Uopće nije teško postiti, ko se uzda u dobro od Allaha, dž. š. – kaže on.

Za njega je ramazan, kaže, kao duša i srce za čovjeka. U ovom mjesecu posebno ibadeti, uči, čita i raduje se sehurima i iftarima.

– Isto kao što čovjek ne može bez duše i srca, tako ni ja ne mogu bez ramazana. Mladi su nekad, u ono moje vrijeme, više poštovali post. Danas je to, nažalost, drugačije – govori Edhem.

Sačuvati post

Na upit koliko dugo posti, daje interesantan odgovor.

– Samo dragi Bog zna koliko je to godina. Lako je ne jesti i ne piti, treba post sačuvati. Nije bit samo gladovati i žedovati. Ja postim još od djetinjstva, a samo Bog zna koliko će mi priznati – ističe Edhem.
Uputiti mlade

Hadžija Sinanović zajedno sa svojom hanumom trudi se prenijeti vjeru na svoje unuče, sina, snahu…

– Treba mlade što više upućivati, govoriti im šta je u Kur’anu, približiti im vjeru. Ja sam, uz Božiju pomoć, uspio u tome i drago mi je kada vidim da mlađi usvoje ono što im kažem – govori hadžija.

(Dnevni avaz)

Islamska zajednica BiH objavila ramazansku vaktiju za 2019. godinu: Prvi teravih-namaz u nedjelju

Jasna poruka efendije Čajlakovića: Nije isto postiti i gladovati, onaj ko posti čisti i dušu