in ,

Haos na Skupštini zbog Dragana Čovića, policija morala reagovati!

Haos na Skupštini zbog Dragana Čovića, policija morala reagovati!
Haos na Skupštini zbog Dragana Čovića, policija morala reagovati!

Na zadnjoj sjednici Skupštine Posavskog Kantona održanoj u utorak 22. maja, Predsjednik Skupštine Posavskog Kantona Joso Marković (HDZ) je prije početka sjednice kantonalnim zastupnicima uručio pozivnice za obilježavanje manifestacije „Dani sjećanja 2018“, koji se održavaju od 17. maja do 2. juna 2018. godine u Odžaku pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Radi se o otvaranju Spomen parka za stradalnike Drugog svjetskog rata, odnosno pripadnike ustaških jedinica NDH, za čiju izgradnju je Vlada Posavskog kantona (HDZ-SDA) iz budžeta izdvojila 40.000 KM kao i 10.000 KM izdvojenih iz budžeta općine Odžak.

Kantonalni zastupnik SDP BiH Mirsad Ahmetović je predsjedniku Skupštine uputio primjedbe zbog čega se pozivnice za ovakve događaje dijele u institucijama Posavskog kantona imajući u vidu da “smo kao kantonalni zastupnici položili zakletvu na poštivanje Ustava Posavskog kantona, Ustava Federacije BiH i Ustava Bosne i Hercegovine, koji se temelje na vrijednostima antifašizma koje baštini i cijela Evropska unija, koja broji preko 500 miliona građana i neprimjereno je da 100.000 glasača HDZ BiH na čelu sa Draganom Ćovićem revidira prošlost naših prostora”.

– Zbog čega taj isti Dragan Čović nije odavao pijetet pomenutim stradalnicima dok je bio član SKJ? Zbog čega te stradalnike danas koristi u predizborne svrhe HDZ-a, koji na općini Odžak u zadnje četiri godine vladanja nisu ništa drugo ni izgradili osim pomenutog sakralnog objekta? Dok jedni grade autoputeve i mostove drugi grade objekte koji nas vraćaju u mračnu prošlost uništvajući svaku nadu mladima da ostane živjeti na ovim prostorima – upitao je Ahmetović.

Nakon iznesene kritike na račun Predsjednika Skupštine Jose Markovića uslijedila je salva uvreda na račun kantonalnog zastupnika Mirsada Ahmetovića, koji je etiketiran kao mrzitelj hrvatskog naroda na šta mu je zastupnik Mirsad Ahmetović odgovorio da polovina hrvatskog naroda pripada SDP-u i da ne misli da oni mrze sami sebe i poručio HDZ da ne prave drugi Bleiburg u Bosni i Hercegovini.

Zastupniku Mirsadu Ahmetoviću je oduzeta riječ i učestvovanje u radu po svim tačkama dnevnog reda te mu nije dozvoljeno niti da raspravlja o Izvještaju o izvršenju budžeta za 2017 godinu, kao niti o Izvještaju o radu vlade Posavskog kantona za 2017 godinu koja je i proglašena za najgoru vladu od strane CCI-a.

Na kraju je Predsjednik Skupštine Joso Marković pozvao policijske organe da udalje zastupnika Mirsada Ahmetovića iz skupštinske sale demonstrirajući silu.

Zastupnik Mirsad Ahmetović izbjegao je incidentnu situaciju te je napustio skupštinsku salu i poručio Predsjedniku Skupštine Josi Markoviću da će protiv njega podnijeti krivičnu prijavu zbog uskraćivanja poslaničkog prava na učestvovanje u radu sjednice o čemu je obavijestio i predstavnike OSCE-a i CCI-a – prenosi Nap.

Bešlić i Mektić

Gradonačelnik Mostara tvrdi: Dragan Mektić je izvršio državni udar!

Saopćenje SDA: Sebija Izetbegović neće biti kandidatkinja za Predsjedništvo!

Saopćenje SDA: Sebija Izetbegović neće biti kandidatkinja za Predsjedništvo!