in ,

HOĆE LI OPET U PREDSJEDNIŠTVO? Čović je u prethodne četiri godine slavio ratne zločince, Bošnjake optuživao za terorizam, blokirao državu…
Opći izbori u BiH održavaju se danas, a jedna od najzanimljivijih utrka bit će ona za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

U protekle četiri godine svjedočili smo političkoj nestabilnosti, pogorčanim odnosima i povećanim tenzijama.

Jedan od najzaslužnijih za to svakako je predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva Dragan Čović, koji je u proteklom periodu slavio ratne zločince, prijetio trećim entitetom, Bošnjacima spočitavao terorizam….

Veličanje Darija Kordića
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović po izlasku iz zatvora dočekao je osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića i nasmiješen se slikao s njim. Kordić je zbog zločina nad bošnjačkim stanovništvom u selu Ahmići u srednjoj Bosni osuđen na 25 godina zatvora, a nakon što je odlužio dvije trećine kazne pušten je na slobodu. U masakru u Ahmićima ubijeno je ukupno 116 osoba, a najmlađa žrtva je bila tromjesečna beba.

Veličanje i ostalih ratnih zločinaca

Sve vrijeme uoči i nakon donošenja presuda Dragan Čović je davao punu podršku „Hercegbosanskoj šestorki“, tj. političkom i vojnom rukovodstvu tzv. Herceg-Bosne koje je osuđeno na dugogodišnje zatvorske kazne. Štaviše, Čović je odbio prihvatiti presudu izjavivši da je ona neprihvatljiva:

„Osuđujuća presuda hercegbosanskoj šestorki je zločinačka prema cijelom hrvatskom narodu i svakom časnom pripadniku HVO-a“, kazao je Čovića.
Ne treba previše iznenađivati, s obzirom da je i sam Čović bio jedan od učesnika u projektu Herceg-Bosne te da je, kao tadašnji direktor mostarskog Sokola, od Slobodana Praljka naručivao bošnjačke logoraše iz Heliodroma za robovski rad u Sokolu.

Odbijanje potpisivanja ugovora s Islamskom zajednicom

Još jedan poduhvat Dragana Čovića u proteklom periodu bio je i odbijanje da potpiše ugovor s Islamskom zajednicom u BiH. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini tako je ostala jedina vjerska institucija u zemlji koja nema potpisan sporazum s državom. Bosna i Hercegovina je već prije nekoliko godina potpisala takav ugovor s Vatikanom u ime Katoličke crkve te sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Rezolucija o Srebrenici
Da Čovićevom HDZ-u, vjernom partneru Milorada Dodika ništa nije sveto, pa ni presuđeni genocid u Srebrenici, pokazali su prilikom glasanja u Parlamentarnoj skupštini BiH o Rezoluciji o Srebrenici. I dok su stranke iz RS bile protiv, HDZ je bio SUZDRŽAN, komentarišući da je Rezolucija „dolijevanje ulja na vatru“.

Revizija presude protiv Srbije

Dragan Čović također je bio suzdržan i po pitanju zahtjeva za revizijom tužbe protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde. Svoju neutralnost je opravdao tvrdnjom da bi predstavnici bošnjačke strane pokrenuli tužbu i protiv Hrvatske pred tim sudom u slučaju negativne drugostupanjske presude protiv šestorice nekadašnjih dužnosnika Herceg Bosne pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Građanska država = Islamska država
“Poštujem one koji žele građansku državu, samo danas u BiH reći građanska država to znači klasičan unitarizam, u nekoj formi, teoretskom obliku, a to vam znači u osnovi islamsku državu”.

Ako vam ova izjava na prvu zvuči nebulozno i nije jasno šta Čović njom poručuje, trebate na umu da je ovom izjavom između redova zapravo poručio da su Bošnjaci islamistička prijetnja u BiH te da, kada bi se u BiH uspostavio istinski demokratski sistem gdje bi glas svakog građanina vrijedio jednako, to bi značilo da bi bošnjačka većina takav sistem iskoristila da uspostavi islamsku državu.

Bošnjaci kao islamski radikali

U proteklom periodu Čović nije mirovao ni na međunarodnom planu, pa je tako širom svijeta i Evrope plasirao informacije o Bošnjacima kao islamskoj prijetnji u Evropi. U tim aktivnostima najupečatljivije je možda bilo pismo koje je poslao svim članicama NATO saveza, a u kome je istakao da je najveći problem u BiH, ne antizapadna i rusofilska politika njegovog saveznika Milorada Dodika, nego – islamski radikalizam!
Plan B!

Milorad Dodik osoba je s crne liste Sjedinjenih Američkih Država, osoba koja slavi ratne zločince, najavljuje raspad BiH, ezan naziva „arlaukanjem“, psuje novinarima, itd…

Sve to ne smeta njegovom vjernom savezniku koji je s Dodikom sklopio i formalni savez najavom plana B poslije izbore, za koji je objasnio da će značiti moć SNSD-a i HDZ-a da biraju partnera za vlast kojeg hoće.

Drugim riječima, Čović i Dodik će preuzeti kontrolu nad BiH.

Prvi korak ka tome već bi mogao biti njihov zajednički ulazak u Predsjedništvo.

Prijetnje blokadom
U više navrata Dragan Čović i HDZ BiH prijetili su da će preko Doma naroda u FBiH blokirati impementaciju izbornih rezultata ukoliko im izborni rezultati ne budu po volji, tj. ukoliko se ne usvoji izborni zakon koji bi de facto HDZ-u omogućio da dobije sve pozicije vlasti koje želi.

Već u narednim sedmicama imat ćemo priliku uvjeriti da li će svoje prijetnje pokušati da realiziraju u praksi.

POČELO JE “Dodikov Gestapo” hapsi po Banja Luci

SIPA okupirala grad u BiH, pretresi u toku: Da li je na pomolu najveća izborna prevara u historiji BiH?