in ,

Hrvatska je uvela, uskoro i u Srbiji: Šta je i čemu služi korona aplikacija

Od samog početka pandemije koronavirusa koja je zahvatila svijet još prije više od pola godine radi se na njenom suzbijanju i pronalaženju najboljeg rješenja za iskorjenjivanje Covida-19.

Jedan od načina smanjenja širenja virusa jeste i mobilna aplikacija za praćenje zaraženih, kao i njihovih kontakata koja je najprije počela da funkcioniše u Kini, a zatim je o njoj počelo govoriti i u drugim zemljama poput Hrvatske, Slovenije, Njemačke.

Prije 15-ak dana ova aplikacija je predstavljena u Hrvatskoj.

Aplikaciju su na konferenciji za medije predstavili ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš i predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić.

– Cilj aplikacije je poboljšanje epidemiološke slike, tako što će se brzo detektirati kontakti i svi ostali koji su bili izloženi koronavirusu i oni će o tome biti anonimno obaviješteni – rekao je na predstavljanju Beroš naglasivši da je aplikacija dobrovoljna, kibernitički sigurna i ne prikuplja nikakve privatne podatke korisnika.

Na uvođenju iste aplikacije radi se i u Srbiji. To je jučer potvrdio sekretar za zdravstvo Zoran Gojković koji je rekao da je veliki broj zemalja napravio istu, te su negdje bile i veoma uspješne.

U Kini aplikacije Vičet (WeChat) i Alipej (Alipay), koje posjeduju gotovo svi tamošnji vlasnici pametnih telefona, imaju posebne dodatke za novonastalu situaciju sa korona virusom i odavno se koriste.

– Navedeni dodaci izgledaju vrlo jednostavno – nakon što softveru date određene informacije, dobijete zeleni, crveni ili žuti kod – pojasnio je Nemanja Milutinović, dopisnik RTS-a iz Pekinga.

Zeleni karton znači da niste zaraženi, žuti karton pokazuje da je korisnik bio u kontaktu sa zaraženima i da treba da bude u izolaciji dvije sedmice, dok crveni znači da neko ima korona virus, odnosno simptome koji čekaju da budu potvrđeni.

U pitanju je integrisani sistem za praćenje u kojima se nalaze podaci korisnika i u svakom trenutku je poznato da li je neko bio u kontaktu sa zaraženima – Alipej koristi više od 900 miliona ljudi u Kini, a Vičet više od milijardu.

Zatvorena tri ugostiteljska objekta u Sarajevu zbog kršenja mjera i izrečene kazne više od 40 hiljada maraka

Konaković poručio SDA: Ja da kradem, ne bih otišao od vas