in

Hrvatska predsjednica kukala u New Yorku: Najviše sam zabrinuta zbog Čovića!

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u New Yorku, nakon sastanaka s glavnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom, da s njim dijeli zabrinutost oko stanja na jugoistoku Evrope uoči važnih procesa koji će uslijediti kroz kraće vrijeme.

“Bio je to vrlo produktivan susret. Poštujem činjenicu da on ovih dana ima 128 susreta pa smo dogovorili da ćemo nastaviti dijalog.
Dijelimo zabrinutost za stanje na jugoistoku Europe, niz procesa koji se otvaraju u predstojeće vrijeme, počevši od izbora u Bosni i Hercegovini i činjenice da nije izmijenjen Izborni zakon, preko pregovora između Beograda i Prištine, do iščekivanja rezultata makedonskog referenduma o imenu te države”, rekla je hrvatska predsjednicima novinarima nakon sastanka s Guterresom.

Dodala je da glavni sekretar UN-a jako dobro poznaje stanje na jugoistoku Evrope i “htjela bih da se i malo više uključi, da zajedno pokrenemo neke incijative koje će više voditi rješavanju otvorenih pitanja i trajnom miru na jugoistoku Europe.

Tu smo dogovorili daljnju suradnju, susrete i razgovore”.

O dijalogu Beograda i Prištine razgovarala je, kako je kazala, i s kosovskim predsjednikom Hashimom Thacijem.

“Zanimljivo je bilo razgovarati s predsjednikom Kosova Thacijem upravo o odnosu Beograda i Prištine i ovome posljednjem što se čuje oko moguće razmjene teritorija.

Mi smo tu vrlo oprezni i prenijela sam naše argumente odnosno stajalište i činjenicu da načelo Badinterove komisije o granicama na teritoriju bivše Jugoslavije mora ostati uklesano u kamenu”.
Hrvatska predsjednica trebala je u utorak održati govor pred Općom skupštinom UN-a, ali je na njezinu zamolbu govor premješten na srijedu kako bi imala više vremena za bilateralne susrete, prenosi Index.

Milorad Dodik

Otvoreno pismo uzdrmalo RS: “Najbolje ti je da pobjegneš u Rusiju, tamo je i Mira pa je oženi zbog papira”!

Mirsad Hadžikadić

Mirsad Hadžikadić: Provjerite da li mrtvi glasaju i da li neko drugi glasa umjesto vas