in ,

HRVATSKI MEDIJI GRME Debakl i blamaža Dragana Čovića i Milorada Dodika pred Vijećem sigurnosti UN-a

Analiza Jutarnjeg lista

Nastup Dragana Čovića i Milorada Dodika, pred ambasadorima Vijeća sigurnosti UN-a povodom 25. godišnjice Daytona, pretvorio se u veliki debakl i sramotu.

Sastanak “na mreži” (takozvana Arria Formula) organizirao je ruski predstavnik pri UN-u Vasilij Nebenzja (Rusija trenutno predsjedava Vijećem sigurnosti).

Naime, ruski ambasador pozvao je na sastanak, kako je rekao, nacionalne lidere triju nacija (Izetbegović – Dodik – Čović), a ne članove Predsjedništva BiH, što je Bakir Izetbegović želio i zašto je odbio nastupiti, okrenuvši tako vodu na svoj mlin i postigavši dodatne bodove na međunarodnoj sceni, dok ostala dva mogu samo začepiti uši i pokušati sanirati štetu.

Francuska, Belgija i Velika Britanija također su se usprotivile Nebenziji, koja se pravdala rekavši da želi pozvati najjače predstavnike tri konstitutivna naroda, ističući da je ovo bio neformalni sastanak.

Dodik je u svoje igre uključio i Hrvatsku (podsjetimo da se samo Rusija zalaže za ukidanje Ureda visokog predstavnika), ali Zagreb bi to trebao riješiti s njim i dodatno s Čovićem, ali iz krugova bliskih Banskim dvorima saznajemo da Dodikova “hrvatska vlada” nikada nije tražila ukidanje Ureda visokog predstavnika, iako, kao što znamo, to nije trajna kategorija, već privremena funkcija OHR-a sve dok se ne stvore uvjeti da BiH funkcionira kao “normalna država”. jer tada Ured više nema svrhu – ocjenjuje Jutarnji list.

Podsjetimo, Dodik je već zatražio promjene u sastavu Ustavnog suda BiH. Dodik traži da se iz njega izuzmu strane sudije. Dragan Čović bio je malo suzdržaniji, pa je Inzku zamjerio što su njegovi izvještaji površni i nepotpuni, a uhvatio je i svoju omiljenu temu koja ga muči – izborni zakon ili promjene u smislu da svaka nacija (sama) bira svog predstavnika, a ne drugima miješaju se, jer je upravo tako Željko Komšić došao u Predsjedništvo BiH. Treba reći da isti izborni zakon funkcionira već 25 godina i da je sam Čović već biran u Predsjedništvo.

– Izbor političkih predstavnika za Hrvate umanjenje je naših interesa – rekao je Čović. Prema njegovim riječima, namještanjem i nametanjem došlo je do tri izbora članova Predsjedništva na štetu Hrvata. U BiH postoji usitnjeno političko tijelo, zastoj je u provedbi reformi, konstitutivni narodi i građani ne mogu se osjećati sigurno ako se druga dva konstitutivna naroda ne osjećaju sretno, neophodne su reforme Izbornog zakona kako bi se izbori 2022. godine pravilno održali. biće obavljeno u narednih šest mjeseci”, rekao je Čović.

Međutim, u svojim govorima predstavnici EU i SAD-a osudili su veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida u Srebrenici. Njemački predstavnik Günter Sautter istaknuo je da je nezadovoljan sastankom jer je umjesto dijaloga dobio monologe, ali i na stranu Inzka, rekavši da mu “zahvaljujemo na radu na očuvanju mira i pomirenja u različitim segmentima društva” te da “pruža podršku vama i vašem U redu “. Sautter je dalje parirao Dodiku i Čoviću pružajući podršku stranim sudijama u radu Ustavnog suda BiH.

“Njihovo je iskustvo ključno za uspostavljanje pravosuđa usklađenog sa Daytonom, a verbalni napadi i neprimjereni izrazi protiv suda ne smiju se tolerirati”, dodao je Sautter.

Zamjenik američkog ambasadora u UN-u Richard Mills također je podržao OHR, rekavši da je Inzko “BiH potreban za održavanje mira i donošenje važnih odluka”.

Iako u UN-u još uvijek postoje predstavnici Trumpove administracije, vjerovatno se već može osjetiti vjetar koji će uskoro početi puhati iz Bijele kuće dolaskom Joea Bidena, prema Balkanu, za koji se očekuje da će SAD imati više sluha i znanja

Umro legendarni Diego Armando Maradona

Denis Zvizdić postavio ultimatum Bakiru Izetbegoviću: “Moj uslov da ostanem u SDA je ostavka pojedinaca koji stalno nanose štetu”