in

IFIMES tvrdi: Hrvatski obavještajci opet rovare po BiH

Iako se u BiH izbori održavaju na lokalnom nivou, “zainteresovanost” susjednih država, odnosno Hrvatske i Srbije, nije ništa manja, nego kad su u pitanju opći izbori.

Pozivi za posjetu koje su upućivali Andrej Plenković, Zoran Milanović i Aleksandar Vučić političarima iz BiH u proteklih mjesec i kusur dana ilustruju njihovu zainteresovanost da utiču na rezultate izbora. Uostalom, uvijek su, u svim državama, lokalni izbori predstavljali svojevrsni lakmus papir za naredne parlamentarne ili predsjedničke izbore.

Međutim, ti pokušaji uticaja na izborni proces i rezultate nisu se završavali samo djelovanjem na javnoj sceni. U svom izvještaju pod nazivom “Lokalni izbori u BiH 2020: Uvod u tektonske promjene na političkoj sceni” Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) optužuje Hrvatsku da je angažovala svoj sigurnosno-obavještajni aparat kako bi ostvarili ovaj uticaj.

– Analitičari smatraju, da najveće uplitanje u izborni proces na predstojećim lokalnim izborima predstavlja djelovanje sigurnosno-obavještajnog aparata Republike Hrvatske na teritoriji Bosne i Hercegovine sa namjerom da pomognu HDZBiH, da trijumfira na lokalnim izborima. Postavlja se pitanje, šta radi sigurnosno-obavještajni aparat Hrvatske, članice EU i NATO, na teritoriji susjedne države Bosne i Hercegovine, posebno kada je pravomoćnim presudama Međunarodnog krivičnog sudu za ratne zločine na području bivše Jugoslavije (ICTY) presuđeno, da je Hrvatska učestvovala u međunarodnom oružanom sukobu na teritoriji Bosne i Hercegovine i u Udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) protiv Bosne i Hercegovine, navodi se, između ostalog u IFIMES-ovom izvještaju.

Ono što posebno naglašavaju je da Hrvatska djeluje na ovakav način uprkos činjenici da je članica EU i NATO-a.

– Na potezu su organi EU i NATO, jer djelovanje Hrvatske urušava ugled i povjerenje u EU i NATO ne samo u Bosni i Hercegovini nego u međunarodnoj zajednici, dodaje se u izvještaju.

Šta možemo očekivati u nedjelju: Slabu izlaznost, malverzacije i korona-haos

Šok za Dodika stiže iz Bijele kuće