in

Ima li BiH novca? Evo koliko iznose naše međunarodne rezerve!

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić izjavio je da su međunarodne rezerve BiH više od 13 milijardi KM, odnosno skoro sedam milijardi eura, i da građani nemaju razloga za zabrinutost zbog tečaja KM.

“Imamo potpunu pokrivenost, kako mi to kažemo, monetarne pasive (gotov novac i depoziti kod Centralne banke BiH) u eurima i još rezervna sredstva iznad toga. Garantirmo u svakom trenutku konvertibilnost KM za euro i obrnuto”, istakao je Softić za današnji “Večernji list” izdanje za BiH.

Softić je dodao da bez obzira na pandemiju, ekonomske krize i kretanja u nekim drugim zemljama Centralna banka garantiraju monetarnu stabilnost zemlje.

“Do sada nije bilo potrebe da mijenjamo našu politiku, ali od početka krize više puta smo jasno rekli da je, ako se ukaže potreba, Centralna banka spremna smanjiti stopu obvezne rezerve za banke”, rekao je Softić, navodeći da bi se time povećala likvidnost bankarskog sustava.
Prema njegovim riječima, svi postojeći pokazatelji govore da je likvidnost banaka vrlo visoka.

“Banke drže velike viškove iznad obvezne rezerve, pa, sa naše strane, trenutno nema potrebe za promjenama”, zaključio je guverner Centralne banke BiH.

On smatra da su banke u BiH sposobne i voljne financijski podržati kvalitetne klijente i njihove projekte, a da na politici, odnosno vladama, leži odgovornost za kreiranje atmosfere u kojoj će se privredne aktivnosti razvijati i jačati.

“Mislim da je najbolji način na koji Centralna banka BiH može doprinijeti da banke pojačaju kreditiranje taj da nastavimo održavati stabilnost tečaja i financijskog sustava, odnosno da sve naše zakonske funkcije obavljamo što efikasnije i profesionalnije”, smatra Softić.

Zoran Marjanović čuo da se snima serija o njegovoj pokojnoj supruzi pa poludio: “Dosta je cirkusijade!”

Stigle precizne upute turistima: Evo šta će se desiti ako se korona virusom zarazite u Hrvatskoj!