in

In memoriam: Tako je govorila Nura Alispahić, majka žrtve zločina “Škorpiona”

U znak sjećanja na srebreničku majku Nuru Alispahić, koja je danas preminula, Anadolija je ponovo objavila razgovor koji je ova srebrenička majka dala u novembru 2017. godine.

Intervju je objavljen uoči izricanja presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Ratku Mladiću.

Svako ko sasluša priču Srebreničanke Nure Alispahić zapitat će se koliko čovjek mora biti jak da bi izdržao toliku bol i nosio se sa sudbinom koju je doživjela ova žena.

Nura je krajem 1994. godine u Srebrenici izgubila muža Aliju. Nakon toga, 25. maja 1995. godine, u masakru na tuzlanskoj Kapiji poginuo joj je 24-godišnji sin Admir, a svega nekoliko mjeseci kasnije, izgubila je i drugog sina 16-godišnjeg Azmira, piše Anadolija.

Azmir je imao svega 16 godina kada su ga, pucajući mu u leđa, ubili pripadnici zloglasne jedinice “Škorpioni”, krajem jula ili početkom augusta 1995. godine, na lokaciji Godinjske Bare kod Trnova. Osim Azmira Alispahića, koji je bio najmlađa žrtva ubistva u Trnovu, ubijeno je još pet Srebreničana, a to su Safet Fejzić (17), Dino Salihović (18), Juso Delić (25), Smail Ibrahimović (35) i Sidik Salkić (36).

Osvrnuvši se na sudbinu starijeg sina Admira, koji je stradao u masakru na tuzlanskoj Kapiji, Alispahić je kazala kako je za to čula preko radija.

“Slušala sam vijesti i čula sam da je bio masakr u Tuzli. Uzeli su mi radio i ugasili ga. Pomislila sam odmah na mog Admira koji je u to vrijeme bio u Tuzli. Dolazili su mi kasnije opštinari, čula sam ih pred vratima kako govore: “Nećemo joj govoriti za Admira”. Ja sam uzela nož i pokušala da se ubijem, spriječili su me”, kazala je Alispahić.

Pogledajte intervju srebreničke majke.

 

(Anadolija)

STAN STRAVE I UŽASA NADOMAK BEOGRADA: Otkriveno zašto je sin jeo mrtvog oca

Jako nevrijeme u Zagrebu: Slikao sam armagedon