in

INDIREKTNO PRIZNAO PORAZ Trump će se kandidovati na predsjedničkim izborima 2024. godine

Predsjednik SAD-a Donald Trump još nije zvanično priznao poraz na predsjedničkim izborima 2020, ali je učinio to indirektno, najavivši namjeru da se ponovo kandiduje za četiri godine.

Prema odredbama američkog ustava, predsjednički mandat može se obnoviti samo jednom, a kako je Trumpu prvi mandat upravo istekao, jasno je da se može kandidovati 2024. godine samo pod uslovom da ne bude predsjednik od 2020. do 2024. godine.

Kako prenose američki mediji Trump je svom užem krugu prijatelja i saradnika najavio da se planira ponovo kandidovati 2024. godine.

On je u srijedu Roni Mekdaniel odobrio još jedan mandat predsjednice Republikanskog nacionalnog odbora, te je time poslao jasnu poruku da ne planira da se odrekne svog uticaja i pozicije u stranci samo zato što je izgubio na ovogodišnjim izborima.

Naime, Trump trenutno nije samo dominantno lice u stranci, on je njeno jedino lice, što je rezultat njegove četvorogodišnje kampanje koja je išla za time da ukloni sve protivničke glasove unutar GOP-a (Republikanska stranka ili Grand Old Party, GOP), piše CNN.

U tekstu se ocjenjuje i da bi se potpredsjednik Mike Pence, senatori Tom Cotton te bivša američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Nicky Hally vjerovatno odrekli kandidature ako Trump izrazi želju za svojom ponovnom nominacijom.

Teksaški senator Ted Cruz i senator iz Floride Marco Rubio mogli bi ući u trku sa Trumpom, no takav scenario smo već vidjeli kada je Trump obojicu pobijedio 2016. godine – i to prije nego što je izabran za predsjednika, podsjeća CNN.

CNN navodi i da je Trump tokom posljednjih pet godina bazu Republikanske stranke transformisao iz grupe ljudi koji su uglavnom povezani sličnim pogledima na ekonomsku i socijalnu politiku (niži porezi, manje državnog aparata, zaštita nerođene djece, imenovanje konzervativnih sudija) u ono što se najbolje može opisati kao “kult ličnosti” koji se vrti oko njega.

Kažu i da je podrška Trumpu zapanjujuća, jer prema posljednjoj predizbornoj anketi koju je sproveo Galup, 94 posto republikanaca smatra da Donald Trump dobro radi svoj posao.

Među “konzervativnijim republikancima”, koji čine većinu baze GOP-a, čak je 97 posto njih navelo da je Trump povlačio prave poteze.

U tekstu se ocjenjuje i da će Trump odlaskom iz Bijele kuće izgubiti samo dio svog “kulta ličnosti”.

Ukazuje se i da Trump ne planira u potpunosti prepustiti scenu drugim političarima, već se govori kako razmišlja o pokretanju TV mreže koja bi među republikancima umanjila dominaciju Fox Newsa.

Pokrenuo je i odbor za političke aktivnosti koji će mu omogućiti prikupljanje novca i finansiranje kandidata po njegovom izboru.

A tu je i njegov profil na Twitteru sa 88,9 miliona sljedbenika, napominje CNN.

Tragedija u Rumuniji: Deset pacijenata izgubilo život nakon požara na odjeljenju intenzivne njege

Počelo glasanje na lokalnim izborima u BiH!