in

Infektolog Drljević: Ne bih preporučio uvođenje strožijih mjera

Dr. Drljević je naglasio da su ugostiteljski objekti, trgovine i javni prijevoz potencijalna mjesta infekcije ako se ove mjere ne poštuju, a odgovornost za njihovo provođenje, uz građane, moraju preuzeti i vlasnici, odnosno preduzeća.

Otvorenost granica za ulazak u BiH poseban je problem – ko i sa kakvom epidemiološkom historijom ulazi u zemlju, uopće se ne kontroliše.

“Porast broja zaraženih koronavirusom, koji se proteklih dana izražava trociferenim brojevima, posljedica je prerano ukinutih mjera, ali i potpunog ignorisanja preporuka zdravstvenih radnika, održavanja socijalne distance, obaveznog nošenje maski u zatvorenom prostoru i održavanja lične higijene”, poručio je infektolog Ednan Drljević.

S druge strane, otvorenost granica za ulazak u BiH poseban je problem – ko i sa kakvom epidemiološkom historijom ulazi u zemlju, uopće se ne kontroliše.

“Svi naši klasteri su trenutno uvezeni. Svi koji ulaze u BiH bi morali imati negativan PCR test, ne stariji od dva dana. Neko strožije uvođenje mjera ja ne bih preporučio”, kazao je Drljević za Federalnu TV.

Država koju je cijeli svijet izdao: Milioni ugroženih od rata i koronavirusa

Znate zašto Donald Trump nikad ne nosi zaštitnu masku?