in

Inostrani mediji pišu prilično nevjerovatne stvari o izborima u BiH

Građani Sarajeva su na lokalnim izborima glasajući protiv bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) rekli ne korupciji i nepotizmu, a i građani Banje Luke su pokazali da su nezadovoljni autokratskom vladavinom SNSD-a u entitetu Republika Srpska, piše danas austrijski dnevni list Der Standard, prenosi Beta.

U analizi pod naslovom “U Bosni i Hercegovini kažnjen etnički svetonazor”, list piše da je “bošnjačko-nacionalistička SDA na lokalnim izborima u Sarajevu zabilježila ogroman gubitak glasova” i da su se “građani izjasnili protiv decenijama prisutne korupcije i nepotizma” i protiv partije koja je “pod vodstvom Bakira Izetbegovića u prvom redu klijentelistički orijentisana” i nema “gotovo nikakve vizije i reformske programe”.

Der Standard piše da je u sarajevskoj općini Centar kandidat progresivno građanske i multietničke Naše stranke, po ocijeni lista “jedine reformske i evropskim vrijednostima privržene stranke”, Srđan Mandić, dobio tri puta više glasova od kandidata SDA, i da je njegovim izborom ta općina “istakla i znak modernosti, pošto Mandić ne nosi muslimansko ime”.

– Građani općine Centar pokazali su tako da je za njih podjela ljudi po imenima, takozvanoj etničkoj pripadnosti ili vjerskoj pripadnosti u svjetlu društvenih izazova nevažna – ocijenio je Der Standard.Bečki dnevnik piše da je do sada dominantna SDA simbol jednog sistema koji još uvijek u velikoj mjeri daje pečat Jugoistočnoj Evropi.

– Mnogi građani vjeruju da pripadnost određenoj etničkoj grupi, koja se poistovjećuje i sa vjerskom pripadnošću, treba da određuje njihov život. Takvo razmišljanje je nastalo u 19. vijeku i dominira politikom ne samo u BiH, već i u Srbiji – piše dnevnik.

Der Standard navodi i da će u Banjoj Luci gradonačelnik postati mladi opozicioni političar Draško Stanivuković, koji se “proteklih godina hrabro zalagao za više demokratije i transparentnosti u Republici Srpskoj, kojom autokratski vlada SNSD” Milorada Dodika.

– On (Stanivuković) je 2018. godine bio dio protestnog pokreta ‘Pravda za Davida’, čiji je cilj bio uvođenje vladavine prava, i oštro je kritikovao autoritarno postupanje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika. Istina, i Stanivuković je sam nacionalista, pojavljivao se sa zastavom ekstremno desnog četničkog pokreta i pansrpski je orijentisan – zaključuje austrijski dnevnik, prenosi Beta.

Kakav je ovo lik: Momak 97. godište automobilom bježao policiji na magistralnom putu M-17!

Teška nesreća u BiH: Poginula žena