in ,

Ispovijest roditelja maloljetnika osumnjičenog za ubistvo Ronalda Osmanovića: “Da nije bilo tog noža, ta bi sjekira presudila i jednom i drugom”

Sarajevsko tužilaštvo jučer je od sudije za maloljetnike Općinskog suda u Sarajevu zatražilo određivanje jednomjesečnog pritvora za dvojicu maloljetnika koji su učestvovali u tuči u kojoj je ubijen Ronald Osmanović. Pritvor je predložen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli uticati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Roditelji maloljetnog E. D. koji se tereti za ubistvo Osmanovića za Oslobođenje i TV1 su kazali da su njihovi sinovi već dvije godine maltretirani od Osmanovića i njegovih prijatelja. Sve napade su, kako tvrde, prijavili sarajevskoj policiji, ali je reakcija nadležnih izostala.
“Postoje dokazi koji mogu da se provjere u policijskim upravama Dobrinja i Švrakino Selo. U prethodne dvije godine prijavljivala sam da su moja djeca presretana i napadana palicama. Dolazili su mi pred kuću, prijetili i napadali ih. No, niko prstom nije pomjerio, samo bi me vratili s vrata uz priču vidjet ćemo šta ćemo i kako ćemo”, priča majka osumnjičenog E. D.

Dok to govori, kraj nje sjedi njen suprug i kroz plač pojašnjava da je sinovima savjetovao da se sklanjaju od problema i napadača koji su ih presretali, čak i u školi.

“Starijeg sina sam u dogovoru s direktorom i njegovim razrednikom ispisao iz škole, pa da pola godine vanredno završi. To sam uradio jer su ih dočekivali ispred škole. Iako smo to uradili, oni su uvijek osjećali strah. Govorio sam im da se ne boje jer su građani ove države i imaju sva prava, no, djeca su se uvijek pitala kako država ništa ne poduzima. Moja djeca su se branila tog kobnog dana.

Pravo svakog čovjeka je da smije da se brani. Ovo je bilo ili ja ili ti. Moj sin je sad u šoku. Kad je vidio da mu brat pada, da je povrijeđen sjekirom, bježao je nazad i brinuo se za sebe. Bio je taj jedan, presudni udarac, nakon čega su ostali tu. Moja djeca su učena da ne diraju nikoga. Izlazimo na sud čista obraza. Ovo je naša borba za svu djecu koja su podnosila prijave protiv drugih, a država nije ništa učinila. Mislim da država mora da uredi to, da ne bi došlo do toga da naše dijete nevino strada, jer sad je žrtva i medija. Da mene neko napadne, imam pravo da se branim. Stojim iza toga da je moj sin postupao u krajnjoj nuždi i u samoodbrani, da se spase on i njegov brat”, dodaje otac osumnjičenog E. D.
​Pojašnjavajući otkud nož kod E. D, njegov otac veli:

“Ljudi kupuju pištolje zbog sigurnosti. To radi čovjek kad osjeća da nema ni od kog zaštitu. Ja sam djecu poveo mjesec i po van zemlje, da se malo odmore od svega. Majka ih je godinu vozila u školu da ne idu tramvajem. To je kulminiralo, nije moglo više da se trpi. Od moje djece su tražili pare, prijetili su im. Svašta je tu bilo. Ja sam govorio da ću im dati pare da se izmire, da odu na piće. Nikome ne trebaju problemi. Da nije bilo tog noža, ta bi sjekira presudila i jednom i drugom”, kaže otac osumnjičenog.

Džekina poruka bosanskom heroju Dinama iz Zagreba Ameru Gojaku postala hit na Instagramu

Željko Komšić oštro odgovorio na optužbe da je “mitski balija”