Istraživanje pokazalo: Austrijanci više žele Bosnu i Hercegovinu nego Srbiju u EU

Istraživanje pokazalo: Austrijanci više žele Bosnu i Hercegovinu nego Srbiju u EU
Istraživanje pokazalo: Austrijanci više žele Bosnu i Hercegovinu nego Srbiju u EU

Uoči sutrašnjeg predstavljanja izvještaja o napretku zemalja kandidatkinja, u Austriji blago raste podrška prijemu zemalja Zapadnog Balkana u EU, dok istovremeno postoji jasno odbijanje članstva Turske.

“Evropska komisija sutra predstavlja godišnji izvještaj o zemljama Zapadnog Bakana i Turske. Od pristupanja Hrvatske EU prije pet godina tema proširenja za Austrijance je pala u drugi plan. Podrška pojedinim kandidatima na Zapadnom Balkanu je, i pored blagog poboljšanja, i dalje na niskom nivou, ali je interesantno da opada odbijanje”, ukazuje Paul Šmit, generalni sekretar Austrijskog društva za evropsku politiku (OeGfE), prenosi Blic.rs.

On je, povodom ispitivanja koje je sproveo OeGfE, rekao da postoji jedinstven stav po pitanju potencijalnih kandidata s Balkana, izuzev Turske, čije članstvo u EU nailazi na veliko odbijanje.

Pristupanje Bosne i Hercegovine EU podržava 31 posto Austrijanaca, a istovremeno 36 posto odbija članstvo te zemlje, dok je 24 posto reklo da im je potpuno svejedno da li će ta zemlja postati članica EU ili ne.

U slučaju Srbije, 29 posto ih podržava članstvo, dok 45 posto odbija pristupanje, a 15 posto je ravnodušno po pitanju prijema u EU.

Slično je i u vezi sa Crnom Gorom, pošto 27 posto Austrijanaca podržava članstvo, 39 posto ga odbija, a 24 posto kaže da im je svejedno.

Kada je reč o Makedoniji, 26 posto ih podržava članstvo, 41 posto ga odbija i 25 posto je ravnodušno.

Interesantno je da, kada je riječ o mogućem članstvu Albanije i Kosova, Austrijanci imaju isti stav, po 23 posto podržava članstvo, 46 posto je protiv, a 22 posto kaže da im je svejedno.

Na drugoj strani, kada je riječ o Turskoj, samo devet posto Austrijanaca podržalo bi članstvo te zemlje u EU, dok 76 posto odbija pristupanje Ankare Evropskoj uniji, a 13 posto kaže da im je svejedno.