in

Iz Njemačke stiže još loših vijesti… Izgleda da je najjača ekonomija Evrope u velikom problemu! Novi podaci su hladan tuš za sve

Njemačka industrijska proizvodnja blago je pala u avgustu, nakon tri mjeseca rasta, signalizirajući slabljenje oporavka najveće evropske privrede od šoka koji je prouzrokovala epidemija koronavirusa, piše hrvatski portal Indeks.

Industrijska proizvodnja pala je u avgustu 0,2 posto u odnosu na juli kada je, prema revidiranim podacima, porasla 1,4 posto, pokazali su podaci koje je objavio Savezna kancelarija za statistiku Destatis.

Fabrike su proizvele manje kapitalnih dobara i robe široke potrošnje, a posebno je snažno pala proizvodnja u automobilskom sektoru.

Protivteža je bio snažan skok proizvodnje intermedijarnih dobara, za 3,3 posto, a porasla je i proizvodnja energije za 6,7 procenata.

Proizvodnja je dostigla 90 posto pretpandemijskog nivoa, konstatuje ministarstvo privrede.

“Nakon aprilskog ublažavanja strogih mjera zatvaranja, od maja pratimo vidljiv trend oporavka, iako je u avgustu (proizvodnja) ponovo blago pala”, ističu u ministarstvu.

Neograničena pomoć za likvidnost

Očekuju nastavak pozitivnog trenda u idućim mjesecima, pozivajući se na poboljšano raspoloženje poslovnih čelnika, veću potražnju za industrijskim dobrima i smanjeni broj radnika sa subvencioniranim platama.

U utorka objavljeni izvještaj Destatisa pokazao je snažan rast novih narudžbina u industriji u avgustu, za 4,5 posto u odnosu na juli, najviše zahvaljujući 14,6-procentnom skoku potražnje u evrozoni.

Njemačka privreda je u drugom tromjesečju pala rekordnih 9,7 posto, jer su potrošnja u domaćinstvima, ulaganja kompanija i trgovina pali u jeku pandemije.

Vlada procjenjuje da će u cijeloj godini aktivnosti pasti za kalendarski prilagođenih 6,1 posto, dok bi u 2021. trebale porasti 4,4 posto. To znači da će pretpandemijski nivo dostići tek 2022. godine.

Berlin je uveo niz do sada nezabilježenih mjera podrške i podsticaja kako bi kompanijama i potrošačima pomogao da se što brže oporave od udarca koji je zadala pandemija koronavirusa i mjere njenog suzbijanja.

Mjere uključuju neograničenu pomoć za likvidnost kompanijama u teškoćama, obiman program očuvanja radnih mjesta, gotovinske naknade za djecu i privremeno sniženje stope poreza na dodatnu vrijednost kako bi se ojačala domaća potražnja, podsjeća Reuters.

Pa kako je nije stid?! Balkanska influenserica “uvaljuje” polovne stvari za basnoslovne cifre! Za iskrzanu torbu traži cijelu platu!

RASTA ŽIVI NA LIZING Isplivala istina o njegovom bahaćenju, skupim kolima i luksuznom životu