in , ,

IZBORI U MOSTARU 2020/ Dragan Čović pisao Sattleru, Nelsonu, Inzku, Kavalec…

Kako je naveo, Hrvati su u velikom broju jučer izašli i podržali izbore u Mostaru

Dragan Čović uputio je pismo voditelju Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Johannu Sattleru, ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Ericu Nelsonu, visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu Valentinu Inzku, ambasadorici Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec, u vezi izbora u Mostaru.

“Jučer su građani Mostara sudjelovali u povijesnome danu kada su nakon 12 godina imali priliku izraziti svoju slobodnu volju i demokratski izabrati svoju gradsku vlast.

“Vaš doprinos u tom smislu je izuzetno cijenjen, kao i dokazano opredjeljenje da učinite sve u svojoj moći kako bi izbori u Mostaru u cijelosti bili provedeni na pošten i pravičan način, sukladno europskim standardima i dobrim praksama.

“Vaše izjave i nazočnost u Mostaru na dan izbora veliko su ohrabrenje i poticaj u tome. Upravo zbog toga dužnost mi je podijeliti s vama najnovija saznanja koja se tiču ugroze integriteta izbornog procesa u Mostaru.

“Sami znate da je tada prisutan najveći rizik od malverzacija, zbog manjeg nadzora i fizičke kontrole glasačkih listića i njihova prebrojavanja.

Upravo su se u tom dijelu naše bojazni, nažalost, pokazale opravdanim”, naveo je Čović u pismu.

Projekcije stranke

Kako je naveo, Hrvati su u velikom broju jučer izašli i podržali izbore u Mostaru, a njihove sinoćnje projekcije govore da su kao stranka osvojili najmanje 20.000 glasova.

“Izborni proces do 17:00 sati je, uz manje nepravilnosti, tekao sukladno demokratskim uzusima.

Međutim nakon 17:00 sati dolazi do raspada sustava i promjene iskazane volje glasača, koja se događa i u ovome trenutku dok vam se obraćam ovim pismom.

Osim navedenog, postoji još nekoliko kritičnih pitanja i napomena koje zahtijevaju vašu pažnju, a navodim ih selektivno:

– kako je moguće da je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) do ponoći na dan izbora obradilo manji dio glasova, a sveukupno se radi o svega 52 865 glasova?!

Ta neopravdana kašnjenja bacaju sumnju na regularnost u postupku prebrojavanja glasova.

Noćno brojanje

„Noćno brojanje“ biračkih odbora u situaciji kada za Mostar imamo 150 biračkih mjesta ili 100.000 birača, a do jutros je obrađeno manje od 50 % glasačkih listića.

“Također, na većem broju biračkih mjesta je uočena prilična razlika brojki koje su iskomunicirane tijekom večeri u nazočnosti promatrača i brojki koje su službeno evidentirane i dostupne na stranici www.izbori.ba;

Iznenadni skok u zadnja dva sata

– neobičan je skok izlaznosti u zadnja dva sata glasovanja u područjima: Sjever i Jugoistok u popodnevnim satima;

– u svojem pismu od 19. prosinaca 2020. godine sam vas upozorio kako bi fiktivne prijave glasača mogle promijeniti izbomi rezultat na Jugu, što je rezultiralo podnošenjem kaznene prijave HNS-a;

“Molimo vašu reakciju, jer ne smijemo dopustiti da oni koji broje glasove odrede ishod izbora”, navodi Čović u pismu.

Nakon izbora u Mostaru oglasio se i Bakir Izetbegović

Valentin Inzko pohvalio građane Mostara i uputio vrlo bitnu poruku političarima