Izetbegović primio delegaciju Vlade njemačke pokrajine Baden-Württemberg

Izetbegović primio delegaciju Vlade njemačke pokrajine Baden-Württemberg

Vijesti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je danas delegaciju Vlade njemačke Savezne pokrajine Baden-Württemberg, predvođenu predsjednikom Winfriedom Kretschmannom.

Izetbegović je naglasio tradicionalno dobre i prijateljske odnose Bosne i Hercegovine sa S.R. Njemačkom, te iskazao uvjerenje da će ova posjeta doprinijeti značajnijem proširenju saradnje, posebno u oblasti ekonomije i obrazovanja.

Kretschmann je informisao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da se u njegovoj delegaciji nalazi veliki broj privrednika, predstavnika obrazovnih institucija, kao i predstavnika civilnog društva koji dolaze sa namjerom da doprinesu intenziviranju odnosa između Bosne i Hercegovine i pokrajine Baden-Württemberg.

Rečeno je da vlasnici kompanija iz ove pokrajine imaju namjeru da investiraju u Bosni i Hercegovini, te da je neophodno raditi na jačanju vladavine prava, transparentnosti i uklanjanju birokratskih prepreka za realizaciju ovih investicija. Također se razgovaralo o sistemu dualnog obrazovanja u Njemačkoj i njegovoj mogućoj primjeni u stručnom obrazovanju radne snage u Bosni i Hercegovini, uz ekspertnu podršku njemačkih partnera.

Tokom sastanka govorilo se i o Strategiji dunavske regije i mogućnosti da se Bosna i Hercegovina uključi u realizaciju projekata unutar te strategije – saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.