in

IZVAN SEBE OD BIJESA Bivši sovjetski predsjednik oglasio se povodom serije “Černobil”: “To su gluposti, nije tačno!”

Bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov rekao je da događaji predstavljeni u mini seriji “Černobil” televizije HBO ne odgovaraju u potpunosti stvarnosti.

Gorbačov je to rekao u intervjuu za radiostanicu Govorit Moskva.
Prema prikazu iz televizijske serije, karijera Valerija Legasova, naučnika i člana komisije zaduženog za istraživanje uzroka i posljedica nesreće u Černobilu, okončana je nakon što je predstavio svoju verziju katastrofe. Osim toga, otkrio je tajne informacije na konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), održanoj u Beču 1986. godine.

Prema nekim historijskim istraživanjima, Gorbačov je lično lišio Legasova titule heroja socijalističkog rada, a nakon njegovog govora u IAEA-i, karijera naučnika bila je okončana.

Gorbačov je opovrgnuo ovu teoriju.

– Nisam dao takva uputstva, a osim mene, ko bi ih drugi dao? To je čista fikcija.
Osim toga, Gorbačov je rekao da nije imao vremena da gleda seriju zato što je bio na liječenju u bolnici.

Mini serija “Černobil”, koja se sastoji iz pet epizoda, opisuje katastrofu černobilske nuklearne elektrane, koja se dogodila 26. aprila 1986. godine. Katastrofa je oduzela živote nekoliko hiljada ljudi na direktan i indirektan način. Grad Pripjat, u kome se nalazila elektrana, napušten je.

Velika donacije HIFA-e: Domu zdravlja i Općoj bolnici u Tešnju bit će uručena dva vozila hitne pomoći ukupne vrijednosti od 200.000 KM

“Ne možeš ti to Srbiji objasniti, nema šanse!”