in

Jačaju imunitet, sprečavaju gojaznost, ublažavaju anksioznost: Sedam razloga zašto još danas morate kupiti mandarine

Kako bismo zaštitili tijelo od gripe i prehlada, vitamin C nam je neophodan, a naročito tokom jesenjih dana. Veliku količinu ovog vitamina sadrže mandarine, a čak dva puta više nego narandže. Također, sadrže folnu kiselinu, kao i beta karoten. Međutim, to nisu jedini razlozi iz kojih biste trebali da što češće konzumirate mandarine.

Mandarine mogu da budu odlična zdrava užina u toku hladnijih dana iz ovih razloga:

Poboljšavaju kognitivne funkcije

Kalijum, folati i antioksidansi koji se nalaze i u mandarinama dokazano pozitivno djeluju na neurološke funkcije. Folat ublažava simptome Alchhajmerove bolesti i održava kongitivne funkcije mozga. Za povećani dotok krvi u mozak i veću koncentraciju je zadužen kalijum. Obilje vitamina B pomaže kod depresivnih i anksioznih faza.

Satima ćete biti siti

Velika količina vlakana i vode daju osjećaj sitosti koji traje satima. Pektin koji se nalazi u njima sprečava porast nivoa šećera u krvi, pa samim tim smanjuje osjećaj gladi, zato su odličan saveznik u borbi protiv kilograma.

Ojačajte imunitet i na taj način spriječite prehlade i viruse: Prirodnim putem sačuvajte zdravlje vaše porodice!

Uspješno rješavaju problem zatvora

Upravo zbog velikog broja vlakana, povoljno utiču na rad crijeva.

Savršeno voće za trudnice

Mandarine su dobar izvor B vitaminskog kompleksa i folata, koji pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca kod još nerođenih beba. Trudnnicama se preporučuje unos mandarina svakodnevno.

Čuvaju zdravlje srca

Mandarine su pune kalijuma koji povoljno utiče na rad srca. Nekoliko istraživanja je dokazala da one povoljno utiču na dobar rad srca.

Proteinske bombe za zdrave kosti i jake mišiće: Ovih 10 namirnica imaju više bjelančevina od jaja!

Povoljno utiču na stanje kože

Mandarine sadrže antioksidanse koji sprečavaju oslobađanje slobodnih radikala i pucanje kože, pa su dobre i za njegu lica. Posebno su djelotvorna eterična ulja ove voćke, koja pomažu kod masne i problematične kože.

Sprečavaju pojavu infekcija

Jedna velika mandarina zadovoljava 53 posto dnevnih potreba za vitaminom C. Vitamin C je moćan prirodni antioksidans topiv u vodi koji pomaže tijelu da razvije otpornost protiv infekcija i eliminiše slobodne radikale u tijelu, navode ljekari.

Misteriozna izjava Vedada Ibiševića koja je zagolicala maštu navijača

TRAGEDIJA Medvjed ubio političara!