in ,

Jacksonville, Florida: Bošnjaci nisu zaboravili…

Sjećanja
Sjećanja

Manifestacija povodom Dana sjećanja na genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini, u Jacksonville / Florida započela je već 30. juna 2017. emisijom na popularnom američkom kanalu, posvećenoj dešavanjima u Srebrenici u julu 1995 godine, saopšteno je iz Kongresa Bošnjaka svijeta.

Austrija: Hiljade ljudi izašlo na ulice Linza

U direktnom programu na WJCT News , čuvena Melissa Ross ugostila je koordinatore ove manifestacije kako bi milionsko slušateljstvo sjeverne Floride upoznala sa ovom manifestacijom i kako bi govorila o genocidu nad Bošnjacima.

U subotu, 01. jula. 2017 u najužem centru grada Jacksonville, ispred čuvene Friendship Fountain okupile su se majke iz Srebrenice, i iz čitave Bosne i Hercegovine, koje su u genocidu u Bosni izgubile najmilije, a i same preživjele najveće torture, te su zajedno sa Bošnjacima koji žive u Jacksonvilleu i njihovim prijateljima Amerikancima uzele učešće u Maršu mira. U Maršu mira su učestvovali i članovi Kongresa Bošnjaka Svijeta i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike 2000 koji su došli iz Chicaga kako bi bili dio manifestacije.

Na samom početku prisutnima se obratila bosanska pjesnikinja i pisac Meliha Kapetanović, koja je pročitala Poemu o Srebrenici napisanu upravo za ovu priliku. Sam njen nastup bio je protkan izuzetnim emocijama, i jačinom i težinom riječi sklopljenih u dirljivu priču ostavila je izuzetan utisak na prisutne. Potom se prisutnima obratio i Suad Tica, Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike 2000 i član Upravnog Odbora Kongresa Bošnjaka Svijeta.

Zatim je imam bošnjačke zajednice Jacksonvillea, Ahmed ef. Cerić, zajedno sa prisutnima proučio Fatihu za sve žrtve genocida.

Koordinator ove manifestacije g-đa. Fuada Velić pozvala je sve majke koje su u genocidu izgubile svoje najmilije da stanu na čelo kolone sa cvijetom Srebrenice na prsima i ružom u ruci, i krenu na Marš mira pored rijeke St. Johns u dužinu od jednog kilometra da bi se ponovo sastali u istom parku i položili ruže, gdje je na svakoj ruži pisalo ime žrtve genocida. Ovo je bio jedan veoma emotivan, edukativan i civilizovan način obiljezavanja dana genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini.

Aktivnosti oko obilježavanja Dana genocida u Srebrenici i Bosni nastavljene su u petak, 08. Jula 2017, u centru ICOB Al Hajj Feriz Delkić predavanjem akademika prof.dr. Suada Kurtćehajića na temu Bosna od samih početaka do danas. Zbog velikog interesovanja slušalaca u subotu, 09. Jula održano je još jedno predavanje na temu Velikosrpska ideologija i genocid nad Bošnjacima, navodi se u saopštenju koje potpisuje Suad Tica, predsjednik KBSA 2000.

PRATITE SVE VIJESTI IZ BH. DIJASPORE NA NAŠEM FACEBOOKU

Derby

Derby: Dodjela uvjerenja učenicima i tužan oproštaj od zlatne generacije

Emir Spahić

Stidi se Bosno i Hercegovino, ovo Emir Spahić nije zaslužio…