in ,

Jasmila Žbanić se oglasila uoči proglašenja nominacija za Oscar: “Važno mi je da su i majke Srebrenice u svemu ovome”

Uoči nominacije filma “Quo vadis Aida?” Jasmile Žbanić za nagradu Oscar, režiserka je posjetila Udruženje Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”

Uoči nominacije filma “Quo vadis Aida?” Jasmile Žbanić za nagradu Oscar, režiserka je posjetila Udruženje Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”, a kazala je da na se na taj ishod ne može utjecati, ali da je najvažnije da je film poslao snažnu poruku.

Još malo vremena je preostalo od zvaničnog proglašenja zvanične liste nominacija za nagradu Oscar u kojima bi se među pet najboljih filmova mogao naći i “Quo vadis Aida?”. Žbanić nam je kazala da su emocije pomiješane, ali da je, bez obzira na ishod, film ostvario veliki uspjeh.

“Šta god da bude, ono što smo dosad uradili za mene je bitno i jako mi je važno da su žene i majke Srebrenice u svemu ovome, da film ide dalje i priča priču o Srebrenici, a na sve ostalo mi ne možemo utjecati”, kazala je Žbanić za Klix.

Dalje je kazala da je zapravo svjesna koliko bi ova nominacija značila mnogo kako za BiH tako i za cijeli svijet s obzirom na to kakvu poruku šalje.

“On bi se samim time više gledao, više bi se o njemu pričalo zbog čega je zapravo i napravljen. Ipak, ne možemo utjecati na to, čak i da ne bude nominovan nećemo biti razočarani, a ako bude mislim da se time samo može više postići”, navela je Žbanić.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” koja je danas u Udruženju dočekala rediteljicu Žbanić, istakla je da je film “Quo vadis Aida?” gledala dva puta i da se uviijek probudio isti osjećaj. Kako je kazala, vratio je u 1995. godinu i genocid u Srebrenici.

“Ovaj film govori jednim dijelom o istini koju smo proživjeli 1995. godine i našoj borbi koja traje više od 25 godina. Žbanić je u filmu pokazala samu borbu žene i majke koja se borila za svoju porodicu i koja je željela spasiti, ali iako smo bili pod zaštitom Ujedinjenih nacija nije u tome uspjela kao i mnoge od nas”, navela je.

Naglasila je da je Žbanić filmom “Quo vadis Aida?” probudila mnoge koji su sve ovo vrijeme spavali i nisu znali šta se zapravo dešavalo.

“Sada mnogi od njih komentarišu i govore o njemu. Vrlo je važno da taj film dobije nagradu ne zbog osvete, već zbog istine i pravde. Bilo bi dobro da na neki način mi žrtve doživimo satisfakciju i da nas na neki način poštuju jer evo i više od 25 godina nakon genocida postoje i dalje oni koji veličaju ratne zločince, negiraju genocid i šire mržnju”, poručila je Subašić.

Podsjećamo, danas će Američka akademija za filmsku umjetnost i nauku objaviti zvaničnu listu nominacija za nagradu Oscar na kojoj će se odlučiti da li će se za titulu najboljeg stranog filma “Quo vadis Aida?” takmičiti sa još četiri najbolja filmska ostvarenja.

Inače je film Jasmile Žbanić “Quo vadis Aida?” o genocidu u Srebrenici nominovan za dvije BAFTA nagrade koja je zakazana za 11. april.

Ovogodišnja ceremonija dodjele nagrade Oscar bit će održana 25. aprila.

Snijeg stvorio gomilu problema širom BiH, zastoji su na brojnim putnim pravcima, pogledajte fotografije sa lica mjesta…

Film Jasmile Žbanić Quo vadis, Aida? nominovan za Oscara!