Jasne poruke: “Ključni je ovo trenutak za kanadske Bosance i Hercegovce. Značajna je uloga njihovih organizacija i zajednica”

Institut za istraživanje genocida Kanada predvođen Emirom Ramićem oglasio se saopštenjem za javnost koje prenosimo u cijelosti.

“U Kanadi se 20. 09.. 2021.održavaju parlamentarni izbori. Sloboda kanadskog društva omogućava očuvanje i jačanje bosanskohercegovačke historije, kulture, tradicije, bosanskog jezika. Pred kanadskim Bosancima i Hercegovcima je novo samoodređenje, vlastita nacionalna demokratizacija, kolektivna i individualna inicijativa, povezivanje intelektualnih i svih drugih nacionalnih vrijednosti.

Kanadski Bosanci i Hercegovic nisu nikakvo strano tijelo u kanadskom društvenom sistemu, već njegov bitni, razvojni, organski, konstruktivni dio. Zbog toga istovremeno sa otporom prema asimilaciji trebaju razvijati potrebu integracije u kanadski društveni sistem, prihvatanjem svih onih vrijednosti koje nisu u suprotnosti sa bosanskohercegovačkom tradicijom.

Za realizaciju toga cilja potreban je politički angažman u Kanadi, uključujući i kandidovanje za parlament Kanade, uključivanje u politički rada kanadskih parlamentarnih partija i druge slične aktivnosti.

Kada su izbori u pitanju naglašavamo obavezu da pomognu onim kandidatima koji podržavaju vrijednosti istine, pravde, slobode i jednakosti.

Podržite one političke partije i kandidate koji su dali svoj doprinos da se bosanski jezik prizna u Kanadi, da se narodno ime Bošnjak upotrebljava u kanadskim statističim podacima, da Kanadski parlament usvoji dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici i BiH, da se Svjetski dan bijelih traka adekvatno obilježi u Kanadi, da Kanadski muzej za ljudska prava ima stalnu postavku o genocidu u Srebrenici i BiH, da se o genocidu u Srebrenici i BiH uči u kanadskim školama, da imamo parlamentarnu peticiju koju je potpisalo više hiljada Kanađana o krivičnom sankcionisanju negatora genocida u Srebrenici, da se podigne spomenik žrtvama genocida u Srebrenici u Kanadi.

Važno je da kanadsko društvo prepozna opasnosti od govora mržnje i na odgovarajući način zaštiti manjine od eskalacije mržnje i diskriminacije. Bitno je da se podrže kandidati koji osuđuju govor mržnje i negiranje države BiH i negiranje genocida u BiH i svijetu.

Izbori u Kanadi predstavljaju ključni trenutak za kanadske Bosance i Hercegovce, da izaberu predstavnike čija politika će pozitivno uticati na bosanskohercegovačku zajednicu u Kanadi i na državu BiH. Zato je veoma važno da ispune svoju građansku dužnost i glasaju na predstojećim izborima i da tako izraze svoje demokratsko pravo na glas i mišljenje.

Značajna je uloga kanadskih Bosanaca i Hercegovaca i njihovih organizacija i zajednica u jačanju Kulturnog mozaika, kanadskog društvenog oblika egzistencije prihvatanja, priznavanja, poštovanja i tolerisanja drugog i drugačijeg.

Na kraju ovakav obim i žestina protesta u predizbornom periodu, do sada nisu zabilježeni u Kanadi. Kanada je zemlja demokratije i prava svakoga da izražava svoje mišljenje, ako ono ne prelazi norme profesionalnog ponašanja.

Protestovati jeste demokratski ali pod uslovom da su pristojni i demokratski, ne vrijeđajući ličnost kandidata koji predstavlja svoju stranku”, saopštio je Emir Ramić direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.